Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"

Какво научихме за кестена на Узана Поляна Фест 2011?

18.07.2011
Категория: Актуално

 

Любознателните посетители на фестивала на 16 и 17 юли с интерес разгледаха щанда на Българска фондация Биоразнообразие. Най-малките участваха в забавни игри за кестена в програмата на Еко-академията.


Децата с голямо въодушевление търсеха био-съкровища, дърпаха се с въже и участваха в игри с балони, за да научит интересни факти за ядливия кестен.

А вие знаете ли, че:

-    Най-обширните кестенови гори на Балканския полуостров се опазват в Природен парк „Беласица”.
-    Плодовете на кестена са били известни още на първобитните хора. Овъглени плодове на кестен са намерени в селища от каменната и бронзовата ера.
-    Римляните активно са култивирали кестени и са ги смилали на брашно за хляб.
-    Кестените са богати на въглехидрати.
-    Кестеновите дървета живеят над 700 години.
-    Най-старото кестеново дърво в света „Кестенът на стоте коня” се намира в Сицилия. Възрастта му се определя между 3000 и 4000 години.
-    В света има около 12 различни вида кестени. В Европа съществуват около 500 сорта питомни кестени. Много от тях са пренесени преди повече от 2000 години от Мала Азия.

Узана Поляна Фест 2011 протече изключително забавно и се радваше на голям интерес от страна на туристите. Фестивалът събра съмишленици на зелените идеи в България и подпомогна тяхното популяризиране. Организатори на фестивала са Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд.

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2024  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com