Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"
Национална институция за защита на паметниците на културата и музей – Струмица

Богатото културно-историческо наследство на района на Струмица е съхранявано, реставрирано и представено от Националния институт за защита на паметниците на културата и Музея на град Струмица.

Днес постоянната музейна експозиция, чрез образците в археологическата, историческата и етнографска секции, ни показва отблизо живота на тази територия от праисторическите времена до средата на ХХ век. Музеят е сърцето на днешния град и е от интерес за всеки, който би желал да се докосне до духа на историческите и културни артефакти на една многовековна цивилизация.

Център за култура "Антон Панов", Струмица

От 2004 г. е наследник на три институции: Народен театър "Антон Панов",  художествена галерия и дом на културата "Благой Янков Мучето". Сградата е построена през 1986 г. с обща площ 6000 м2. Вътре са разположени голяма зала с 600 места и малка зала с 150 места. Центърът разполага и с малка сцена със 100 места, изложбена зала (207 м2) и фоайе за 60 души.

Народният театър "Антон Панов" е създаден през 1949 г. До сега са представени около 340 премиери. Театърът е организатор на фестивала за камерна зала "Христо Шишков".

Художествената галерия е домакин на Международната колония на изящните изкуства, Международния фестивал за карикатури и афоризми, Детска работилница за картини и Великденска изложба на яйца.

В центърът за култура съществуват няколко музикални формации с много отличия и награди – детски хор "Деница", Дружество за култура и изкуство "Боро Дзони" и ансамбъл за стари градски песни "Пеещи Струмчяни".

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2024  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com