Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"
Хижа "Конгур"
Контакти м. Чаршиите, Природен Парк Беласица
Тел. 0896 688 382
КапацитетОбщият капацитет е 50 легла (в основната и в офицерската сграда), като гостите се настаняват в стаи с две и повече легла с общи бани и санитарни възли.
Екстри:В туристическа столова туристите могат да се хранят и на ресторантски принцип; на поляната пред хижата са изградени беседки; хижата предлага извозване на туристи с високопроходима кола.
Допълнителна информация

Намира се на около 13 километра разстояние от стадиона в град Петрич, на 1284 метра надморска височина. Хижата е достъпна с автомобил по път, който е асфалтиран, но последните километри преминава в черен. Хижа Конгур е преустроена бивша гранична застава (строена 1952) и посреща туристи от 2004 година насам. В основната сграда, която е двуетажна постройка с масивна конструкция има туристическа столова и кухня. По-малката постройка (бившата офицерска сграда) е оформена като апартаменти със самостоятелни санитарни възли. Отворена е за посетители през цялата година. Хижата е изходно място за изкачване на близкия вр. Конгур (4 км отстояние) и първенеца на планината вр. Калабак или Радомир (9,4 км).

 

От Петрич до х.Конгур водят червена маркировка (през х.Беласица) и жълта (по-пряка), която извежда на червената, малко преди заслона Гюлова поляна. До хижата води и немаркирана пътека от с.Беласица.

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2024  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com