Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"
Tуристически атракции

В района на Беласица, по границата между Гърция и България, могат да се видят две укрепления, свързани с Втората Световна война - Истибей и Рупел.

Укреплението Истибей е фортификационно съоръжение от времето на Втората Световна Война. То е част от линията Метаксас, преминаваща по билото на планината Беласица (част от северната граница на Гърция), в Централна Македония.
През 1991 Пан-елинистичното дружаство на защитниците и приятелите на укрепленията в Македония и Тракия финансира изграждането на малък музей на това място, като възпоменание за ролята му в Битката за укрепленията през април 1941 срещу окупаторските германски войски.
Достъпът до музея е ограничен: необходимо е да се вземе разрешително от военната база в Нео Петрици, намираща се на няколко километра западно от разклона за Килкис от републиканския път Серес-Промахон. От Нео Петрици до укреплението Истибей се стига по стръмен път, дълъг 14 км. Чужди граждани могат да посетят мястото само със специално разрешение от Генералния щаб на гръцката армия.
Музейната експозиция показва огнестрелни оръжия (пушки, револвери, пистолети и картечници) на гръцката и германската войска, тогавашни военни униформи, разнообразни лични вещи на защитниците, както и подробна карта от Битката за укрепленията. На посетителите се прожектира и филм, който разказва историята за укреплението Истибей.

Укреплението Рупел е построено на северната граница на Централна Македония, Гърция, през 1914. Присъединено е към укрепителната линия Метаксас през 1930 и се прочува с гръцката съпротива по време на германската окупация през април 1941.
Рупелските фортификационни съоръжения са разположени недалеч републиканския път Серес-Промахон, близо до гръцко-българската граница в тесния Рупелски пролом, през който тече река Струма.
Днес един от тунелите е отворен за посетители. Има и малък музей и павилион. В тунела посетителите могат да видят макети, възстановки с фигури човешки ръст, представящи гръцките войници в Битката за укрепленията (артилеристът, докторът в лазарета, оказващ помощ на ранен войник, сержантът в офиса на лейтенанта). В музея, който отваря за посетители само за честванията на годишнините от Битката за укрепленията (празнува се през най-близките до 6-ти април събота и неделя), и в павилиона, работещ целогодишно, могат да се видят огнестрелни оръжия, униформи, медали за храброст, лични вещи и детайлна карта на Битката за укрепленията през 1941.

В село Виронея забележителност представлява сградата на жп гарата. Към края на Втората Балканска война там се е помещавал Гръцкият генерален щаб, предоставен за нуждите на Гърция, съгласно Букурещкия мирен договор.

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2024  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com