Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"
Местност Щаба

В местността има пейки и маси, чешма. Последната събота и неделя от месец август ежегодно тук се случва международната планинарска проява "Балкани без граници". Събитието се организира на връх Тумба от 2001 година насам. На първа пирамида (вр.Тумба) се срещат идващите от три страни български, македонски и гръцки туристи, после се слиза за почерпка в местността Щаба. Местността Щаба е служела за наблюдателен пункт на генерал-майор Владимир Вазов: През Първата световна война 34- и Троянски полк в състава на Девета плевенска пехотна дивизия под командването на генерал-майор Владимир Вазов, брат на писателя  Иван Вазов, се прославя с геройството си. Трите години отбранителен бой срещу многочислен, модерно въоръжен противник създават “Дойранската епопея”. Съглашенците правят три решителни опита да пробият Солунския фронт: през 1916 г., през м. април-м. май 1917 г. и през м. септември 1918 г. В двата последни случая Дойранската позиция се отбранява от 9-та Плевенска пехотна дивизия.
Наличие на туристическа маркировка: От Габрене се върви по червена маркировка, която извежда на маркираната в жълто пътека от Скрът към билото на планината и минава покрай м.Щаба.

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2024  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com