Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"
Хижа Конгур

Намира се в местността Чаршиите, на около 13 километра разстояние от стадиона в град Петрич, на 1284 метра надморска височина. Хижата е достъпна с автомобил от града по път, който е асфалтиран, но последните километри преминава в черен. Хижа Конгур е преустроена бивша гранична застава (строена 1952) и посреща туристи от 2004 година насам. В основната сграда, която е двуетажна постройка с масивна конструкция, има туристическа столова и кухня. Туристите могат да се хранят и на ресторантски принцип. Общият капацитет е 50 легла (в основната и в офицерската сграда), като гостите се настаняват в стаи с две и повече легла с общи бани и санитарни възли. Отворена е за посетители през цялата година. Пред хижата на поляната са изградени беседки, а на откритата тераса са оформени места за отмора. Хижата е изходно място за изкачване на близкия вр. Конгур (4 км отстояние) и първенеца на планината вр. Калабак или Радомир (9,4 км).
Наличие на туристическа маркировка: От Петрич до х.Конгур водят червена маркировка (през х.Беласица) и жълта (по-пряка), която извежда на червената, малко преди заслона Гюлова поляна. До хижата води и немаркирана пътека от с.Беласица.

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2024  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com