Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"
Хераклея Синтика

През античността тракийското племе синти или синтии населявало територията на днешната Община Петрич. Още през V в. пр. Хр. те живеели на юг от медите и със северозападния край на своето землище се вклинявали между меди и пеони. Изглежда, че обществено-икономическите отношения сред онези синти, които живеели по долината на Стримон били напреднали дотолкова, че на тяхната територия се появили селища от градски тип. Подобно селище се е намирало в местността Кожух, в землището на с. Рупите. По терасовидно издигащото се над р. Струмешница възвишение личат стените на антично селище. Открит е и античен некропол, за който се предполага, че е споменатият от Тит Ливий град Петра в областта Медика. По-късни изследвания обаче свързват селището в местността Кожух с главния град на племето синти Хераклея Синтика.

През 346 г. пр. Хр. Филип ІІ завладява тракийските земи между Струма и Места, като ги включва за дълъг период в територията на Македония. В резултат на Третата македонска война през 167 г. пр. Хр. римляните постигат първия си значим успех в завладяването на елинистическия свят. Малко по-късно е формирана римската провинция Македония. Ето защо материалната култура в община Петрич е има особена стойност, защото представлява съчетание между тракийско, македонско, римско, елинско и дори египетско изкуство.

Находки от селището в местността Кожух сочат, че основно се използвал гръцки език, макар че има паметници, особено тези с официален характер, които били на латински език. Населението се е състояло предимно от смесени трако-гръцки фамилии, като не трябва да се отхвърля и възможното съществуване на романизирана прослойка. От многобройните и разнообразни надгробни и оброчни плочи, намерени в долината на Средна Струма, може да се предположи, че през римската и късноантичната епоха са съществували селища и крепости, които са били гъсто заселени. Влиянието на Средиземноморието, хубавият климат, множеството минерални извори, естествената природна защита, политическата и стопанска стабилност на областта са предпоставка за развитието на интензивен културен и икономически живот. Голяма значение е имал и пътят от Егейско море към вътрешността, който за съжаление не е отбелязан в античните пътни карти. Този път е минавал през Рупелското дефиле, по левия бряг на Струма и Кресненското дефиле, като е свързвал Тесалоника и Сердика.

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2024  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com