Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"
Местна кухня

Традиционното хранене в Петричка община  носи общите характеристики валидни за храненето на населението в Пиринския край. В равнинните селища основно място заемат зеленчуците, варивата и тестените храни, в планинските - млечните, тестените и месните храни. Основно ястията се варят, задушават, пекат; пърженето като технология на приготвяне на храната е по-малко застъпено.
Традиционни тестени храни са качамакът, траханата (трахното), крайщника(крашника), гольо (пляската), ложените баници. От постните ястия характерни са сърмите (гуги) с лозови листа, папудата (вид бобово растение) и чалбура. За селищата край Струмешница и притоците й е характерна консумацията на риба и раци, от които се приготовляват тепция, ракарник и рибник, а в планинските селища традиционна месна храна е пастърмата (пасрама).
В подножието на планината от овощните дръвчета традиционно се отглеждат праскови, череши и ябълки. Може да опитате вкуса на по- южни плодове като смокини, хинап (дзиндзивки), черници, дори киви, както и други южни култури, които присъстват на трапезата като сусам, фъстъци, дини. Зеленчуците тук имат неповторим вкус, а доматите, патладжаните и чушките са застъпени ежедневно в менюто на местните хора.
Подгорието предлага вкусни кулинарни вълшебства, а ястията, приготвени в къщите за гости и механите, имат по – различен вкус – оригинален и неповторим.

Местни рецепти

Ориз с раци
Обредно ястие за Тодоровден, приготвя се традиционно в с. Габрене
Продукти: 15 – 20 рака (в зависимост от големината на съда), 500 гр. ориз, 1 глава средно голям праз, 200 мл. олио, 1ч. л. червен пипер, щипка черен пипер, сол на вкус.
Раците се пускат в подсолена вода и се варят 10 – 15 минути. В тепсията (кръгла тава) се слага олио и се запържва празът до омекване. Добавят се оризът, червеният пипер и водата, в която са варени раците и се разбърква. Черен пипер и сол на вкус. След като заври оризът, раците се нареждат отгоре. Тепсията се поставя във фурната и ястието се запича.

Крайщник
Продукти: 1кг брашно, мая за хляб, 200 мл. олио, 200 гр. сирене, 2 средно големи стръка праз, консервирана риба (2 бр.) или късчета свинско месо, суджук, 1 буркан консервиран зарзават (или пресни домати, чушки, кромид лук), сол на вкус
Замесва се брашното с маята и солта като за баница. Разточват се три по – дебели кори и една по- тънка (но като големина да излизат извън тепсията). Тънката кора се застила върху тепсията. Другите три се поръсват с олио и сирене, навиват се и се нареждат около стените на тепсията. Излизащите краища от долната кора се навиват по вътрешната страна на тавата, за да се оформи крайщника и се оставят да втасат. През това време се приготвя ядене от зеленчуците, добавя се рибата със соса. Изсипва се в средата и се пече в леко загрята фурна на 180 – 2000С.

Ложена баница
Продукти: 1 кг брашно, 200 мл. олио, 100 гр. краве масло, 300 гр. сирене или извара, 200 – 300 гр. кисело мляко (може и прясно мляко) и щипка сол.
Тестото за баницата се замесва от 700 – 800 гр. брашно, а останалото е за посипване при точенето. Разточват се тънки кори и се запичат върху чугуна на печката (около 9 – 11 кори). Сгъват се на четири и се завиват в месал (кърпа, с която се завива тестото, за да втаса). В по–голяма тава се разтопява маслото и се дръпва от огъня да застине. След това се сипва олиото, разбитите яйца и млякото, заедно с натрошеното сирене. Тепсията се намазва с олио и в нея се слагат последователно корите, които се поръсват с приготвената смес. Последната кора се поръсва с мазнина. Пече се до зачервяване на 180 – 2000С.

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2024  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com