Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"
Гергьовден

Град Петрич отбелязва своя празник на Гергьовден – един от най-българските празници. Традицията е от 1994 г. – в Деня на храбростта и Празника на земеделците – 6 май, всички петричани да празнуват деня на своя град. Хората от този край винаги са уважавали и спазвали българските традиции. Много от обичаите на този ден са придружени от песни и игри, като на някои места започват още от предния ден. Срещу Гергьовден и на самия празник жените играят около черквата бавно ритуално хоро а песен. Гергьовските песни се пеят само на този ден и разкриват тревогите и надеждите на овчарите за плодородие. Гергьовден е и ден на цветята, наричат го „цветен Гергьовден”. Рано заранта преди изгрев слънце хората излизат да берат зеленина и цветя, от които ще вият ритуални венци за жертвеното агне, за ведрото, в което ще се издоят този ден животните, за „бучката”, в която бият масло, за портата, за китките, с които ще обкичат кошарата, къщата, стопанските сгради и трапезата с печено агне. Отиването за цветя и връщането е придружено с песни, в които са отразени сърдечните вълнение на младите и копнежите им за щастие. Следобед до тъмно се играят хора на песен за здраве, а също и с инструментален съпровод. На гергьовските люлки се пеят любовни припевки. В някои села се прави „Ладуване”.
В Петрич празничният ден се отбелязва с благотворителни изложби, с откриването на Националния детски конкурс ”Южни слънца” и Националния фестивал на детско-юношеската забавна песен „Изгряват звезди”. На градския площад се изнася празничен концерт за Деня на Петрич с участието на местни танцови и певчески ансамбли, както и на самодейни колективи от съседна Македония и Гърция. Пред черквата „Свети Георги”, на Тинкина поляна и Търна баир се представят Гергьовски обреди и наричания и има народна веселба. Под патронажа на Кмета на Община Петрич ежегодно на този ден се провежда Международен турнир по ловна стрелба „Петричка пролет”.

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2024  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com