Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"
Градски исторически музей в Петрич

Ако се намирате в района на Беласица непременно посетете Градския исторически музей в Петрич. Той разполага с над 10000 музейни експоната. Освен изключително интересните археологически, етнографски и предметите, свързани с най-новата история на България, в музея кипи и активен културен живот – често се организират изложби на различни тематики.
Работно време:
сутрин от 9.00 ч. до 12.00 ч.; следобед от 14.00 ч. до 18.00 ч.
Почивен ден: събота и неделя
Безплатен ден: четвъртък

Контакти:
Петрич 2850
ул. "Александър Стамболийски" № 9
Директор - Сотир Иванов, специалист/фондове - история, етнография, археология.  GSM: 0879 088 504 (тук може да се получи информация и за начина на посещение на античния град Хераклея Синтика);

Археология
Отделът разполага с 3400 експоната, от които особено внимание заслужават: почетен едикт на император Галерий от 308 г., надгробни плочи от III в. пр.Хр. – II-III век, продукт на местна художествена школа; оброчни плочи; предмети на бита; римска керамика; глинени идоли (VI хил. пр. Хр.); колективна находка на теракотени фигури (Дионис и Ариадна), ритуални фигури на бик, театрални маски от III век; монети на Филип II и Александър III, колективна монетна находка от XII век, сграфито керамика – XII-XIII век (особено добре запазена купа с изображение на грифон)  и др.

Етнография
Отделът разполага с 1600 експоната, от които най-голямо значение има облеклото, отразяващо бита на жените от града в края на XIX – началото на XX в. (т.нар. Петрички грандфустан), както и тези, принадлежали на бежанци от Солунско, Демирхисарско и Вардарско. Битът и традицията на местните хора са представени с облекла и предмети от всички околни села (напр. напълно окомплектована женска носия от с. Кърналово и др.).

Българските земи XV-XIX в.
Отделът разполага с над 500 експоната, включващи оръдия на труда, битова керамика, предмети на местното занаятчийско производство и внос, печат на Петричката община от 1872 г., печат на Училищното настоятелство към общината от 1892 г., ферман на султан Абдул Азис II, разрешаващ строителство на църква в с. Капатово и др.

Нова и най-нова история
Отделът разполага с 4000 експоната, разпределени в инвентарни книги Нова и Най-нова история. Сред тях с особено значение са: оригинални снимки и документи от Петрич за периода 1900-1912г.; документи, фотоси и материали на петричани, участници в Македоно – одринското опълчение от 1912-1913 г.; документи и материали от дейността на държавните институции в периода 1912-1934 г.; документи и материали за социално-икономическия и културен живот в периода 1912-1939 г., както и такива за периода след 1945 г.
Научно-спомагателен фонд и научен архив
Разполага с 500 експоната, най-голям интерес предизвикват документите, отразяващи Петричкия инцидент от октомври 1925 г.

Самуилова крепост

През 1982 г., за увековечаване на  събитията от 1014 г., укреплението при с. Ключ е превърнато в Национален парк-музей, в който в памет на цар Самуил и ослепените войници е издигнат паметник.(сн. 1, 2, 3)
През 2013 г., във връзка с реализирането на проект „Хиляда години от битката на Самуил (1014 - 2014) – устойчиво развитие на туристическата атракция ”Самуилова крепост” в община Петрич” и съгласно РАЗРЕШЕНИЕ № 78/17.09.2013 г. са извършени спасителни разкопки и археологическо наблюдение на обект  „Самуилова крепост”.
В проекта е включена, консервация и реставрация на разреза на първия вътрешен вал, даващ информация за начина на изграждането му, различен от останалите два вала. Обновени са профилите на разреза, и са потвърди наблюденията и констатациите на Димка Серафимова по време на разкопките в периода 1968 – 1976 г за сложната конструкция на този вал – върху камeнно ядро надлъжно и напречно са наредени дървени греди, засипани с пръст от хълма. Отвън и отвътре вала е с каменна обложка, а гребенът завършва с каменна стена, от външната страна на която личат следите от дървените палисади (огради). (сн. 4)
В голямата землянка, е отстранена наслоената покрай стените и пода пръст, възстановено е разрушеното огнище и е организирана експозиция. Върху четири табла е показано времето на управление на цар Самуил, отразено в съчинения на византийски хронисти и в миниатюри от Манасиевата летопис. Останалите 4 разказват историята на археологическите проучвания, извършени от Д. Серафимова в периода 1968 – 1976 г. и резултатите от тях. (сн. 6)
Така туристите, посещаващи обекта ще получат една добра представа за археологическия обект Самуилова крепост, както и за събитията свързани с него. (сн. 7; 8; 9)
Оформени са площадка за стрелба с лък, както и място за различни мероприятия оборудвано със сцена и пейки за участниците. (сн. 10)
От ляво, в началото на алеята, водеща към музея с паметника на Самуил в подножието на хълма, въз основа на реконструкция по аналогия с разкритите жилища на хълма Самуилова крепост, е изградена реплика на две землянки с общ вход между тях.(сн. 11) В съседство с тях е организирано училище на открито в което децата могат подреждат родословното дърво на комит Никола (бащата на Самуил) върху дървена платформа и в оформен пясъчник да възпроизвеждат археологически разкопки.

Контакти:
GSM: 0879 088 505
Георги Карагогов, Юлия Маркова  (от 1 юни 2014 г. работят и трима аниматори)

Къща-музей "Ванга"

Къщата-музей "Ванга" тържествено отваря врати на 5 май 2008 г. Изпълнена е волята на Ванга къщата й да бъде превърната в музей. Тя е един от най-посещаваните туристически обекти в Петрич и представя жилището на Пророчицата Ванга след заселването й в Петрич до началото на 90-те години, както и над 3000 предмета, свързани с живота й.    
На първия етаж са разположени кухнята, трапезарията и стаята за молитви, в която има малък резбован иконостас и чудотворна икона. На втория етаж са разположени спалнята и всекидневната. В къщата може да видите различни документи от живота на Ванга, нейни лични вещи и много подаръци от благородни хора. Къщата е отворена за посещения всеки ден.

Контакти:
Петрич 2850
Ул. "Опълченска" №10,
Тодор Тараков, Верка Токова
GSM: 0879 088 508;

Коя я Ванга?
Вангелия Гущерова е родена на 03.10.1911 г. в Струмица. Името й означава "носителка на блага вест". Майка й Параскева умира, когато Ванга е 3-годишна. Баща й е мобилизиран в армията. За малкото момиче се грижи добра съседка. След завръщането си от фронта баща й Панде се жени повторно. На 12 годишна възраст в следствие на внезапна буря Ванга е грабната от силния вятър и по-късно е намерена затрупана с камъни и пръст в една нива. Очите й са пострадали и тя постепенно губи своето зрение. През 1925 г. е изпратена в Дом за слепи хора в град Земун, където живее 3 години. Научава се да свири на пиано, да плете и усвоява Брайловата азбука. През 1928 г. се прибира в Струмица. Грижи се за домакинството и за отглеждането на братята си Васил и Томе и сестра си Любка. През 1942 г. се премества да живее в Петрич и се омъжва за Димитър Гущеров.
Ден след ден помага на много хора, благодарение на дарбата си да вижда минало, настояще и бъдеще, като на длан. През годините помага на хиляди хора от всички краища на света. Със своята мъдрост и добро сърце Ванга остава завинаги в сърцата на хората и се превръща в емблематична за Петричкия край личност.
През последните години от живота си тя инвестира построяването на храм "Св. Петка Българска" в местността Рупите. Проектът и изографисването (недовършено) са дело на Светлин Русев. Храмът е осветен на 14 октомври 1994 г. от неврокопския митрополит Натанаил в съслужие с десетки свещеници.
Ванга умира на 11.08.1996 г.

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2024  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com