Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"
Скрът

Името на латиница: Skrat
Област: Благоевград
Община: Петрич
Географска ширина (Latitude): 41.367N
Географска дължина (Longitude): 22.9975 E
Надморска височина: 500 м
Разстояние до София с автомобил: 195 км
Население: 961 човека (НСИ, Преброяване 2011 година)
Празник на селото: Денят на Христо Ботев (2 юни)

Село Скрът е разположено на около 21 км западно от гр. Петрич. Етимологията на името Скрът се извежда от думата скръб и се свързва с трагичните последици от Беласишката битка през 1014 година и ослепяването на самуиловите войни.
В землището на селото има останки от антични и средновековни селища – в местностите Колибите, Балкаво, Гърченица, Ландарища, Селище. Под името Искрът се споменава в османските регистри от 1570 и 1664-1665 г. Според първия в селото има 84 християнски домакинства, а според втория – 46.
През ХІХ в. основният поминък е земеделието (отглеждане на пшеница, ръж, овес, тютюн, сусам, памук, мак, лозя), бубарство и животновъдство (овце и кози). В края на века тук живеят 355 жители – 150 българи-християни и 205 турци. Селото е освободено от османско владичество през 1912 г. През 1923 г. турците се изселват, а през 1925 г. в селото се заселват българи-бежанци от Долни и Горни Порой, Св. Петка и Мътница.
Днес местното население се занимава със земеделие, животновъдство и пчеларство.
В Скрът има запазени стари къщи, повлияни от огражденско-малешевската къща. Те са двукатни и имат носещи каменни стени в двата етажа. Чардакът е отворен към двора и е изграден от масивна дървена конструкция.
През 1918 г. е осветена черквата "Възнесение Господне". Тя е трикорабна псевдобазилика с апсида от източната страна и нартекс, който обикаля западната, южната и северната страни. Черквата е с богат обновен иконостас. Реставрирана е през 2006 г. Храмовият празник се отбелязва на Спасовден или Възнесение Христово.
На 2 юни се провежда традиционния събор на селото, посветен за падналите знайни и незнайни борци за освобождението и независимостта на България.
Всяка година се провежда новогодишно тържество (29-31 декември). Ежегодно на 1,2 и 3 януари се организират кукерски игри (Сурва).
От 2005 година на 1 април ежегодно се провежда общинския фестивал "Скрътска академия", посветен на деня на хумора и шегата. Мотото на хумористичния фестивал е „Колкото хора, толкова умове”.
В центъра на селото има вековен чинар. Приятна кратка разходка над селото отвежда до скалата Вадиочник и параклиса „Св. Димитрий”. От Скрът по маркирани туристически пътеки се достигат живописните водопади Дъбицата и Мангъро, както и връх Тумба, където се събират трите граници.

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2024  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com