Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"
Ключ

Името на латиница: Klyuch
Област: Благоевград
Община: Петрич
Географска ширина (Latitude): 41.367 N
Географска дължина (Longitude): 23.0167 E
Надморска височина: 500 м
Разстояние до София с автомобил: 193 км
Население: 929 човека (НСИ, Преброяване 2011 година)
Празник на селото: Илинден по стар стил (2 август)

Село Ключ е разположено на около 19 км западно от гр. Петрич. Името му произлиза от гръцкото наименование на Ключката клисура (Κλειδίον, Клидион).
В землището на селото има останки от праисторически, антични и средновековни селища и поселения. През ХІ в. в околностите на селото се състои една от най-драматичните битки в българската история – Беласишката битка. В тази връзка селото се споменава от византийските летописци Йоан Скилица, Георги Кедрин, Йоан Зонара, Кекавмен, Самуил Анийски. Днес все още имената на някои местности напомнят за трагичните събития – Кокалица, Смърдашец, Вадиоч.
През ХІV в. село Ключ е отбелязано в Манасиевата хроника и в дарствена грамота на Хилендарския манастир. Според османските регистри от 1570 г. в селото живеят 163 български християнски и 2 мюсюлмански семейства. Основният поминък на населението през ХІХ в. е земеделието (пшеница, царевица, ръж, овес, тютюн, памук, сусам, мак, овощни насаждения). Произвежда се сусамово масло. В края на ХІХ в. в селото живеят около 1000 души – 200 българи-християни и 800 турци-мюсюлмани. След освобождаването на селото през 1912 г. турското население се изселва, а на негово място се заселват българи-бежанци от Демирхисарско и Кукушко, както и българи-планинци от Огражден.
Днес местното население отглежда зеленчуци и овощни насаждения (праскови, ябълки). В района се произвежда мед. В селото има и запазена фурна на жар. Сред традиционните кулинарни изкушения са баниците и летните манджи "топни-лапни".
Църквата на селото е „Св. Пророк Илия”, като до нея и красивата градина, сред която е разположена, водят 74 стъпала. Природна забележителност на селото е вековно дърво, източен чинар.
От селото по черен път се стига до Националния парк-музей „Самуилова крепост”. То е и един от удобните изходни пунктове за изкачването връх Лозен и връх Тумба, където се събират трите граници.
В края на 80-те години на миналия век с. Ключ доби популярност с твърдението на местни жители, че са наблюдавали НЛО в района.

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2024  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com