Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"
Самуилово

Името на латиница: Samuilovo
Област: Благоевград
Община: Петрич
Географска ширина (Latitude): 41,367 N
Географска дължина (Longitude): 23,083 E
Надморска височина: 325 м
Разстояние до София с автомобил: 187 км
Население: 802 човека (НСИ, Преброяване 2011 година)
Празник на селото: Успение Богородично (15 август)

Село Самуилово е разположено в северното подножие на Беласица, на около 13 км западно от гр. Петрич. Селото носи името Димидово до 1935 г. В района на Самуилово са открити останки от антични селища и махали – в местностите Ливадите, Градище, Гохчето, Сарийца. В центъра на селото е намерен гроб, ограден с керамични плочи, датиращи от античната епоха. През 2008 г. при ремонтни дейности пак в центъра на селото е намерена изключително добре запазена пещ за керамика.
В Димидово живеят съответно 39 български-християнски и 4 мюсюлмански домакинства, отбелязани в османски регистри от 1570. Според регистрите от 1664-1665 г. в селото живеят едва 7 християнски домакинства. В началото на ІХІ в. в селото се заселват турци, емигрирали от Гърция и Сърбия. В края на същия век вече има около 230 жители турци. След войните от 1912-1923 г. турците напускат селото, а в него се заселват българи-бежанци от Горни Порой, Долни Порой и Липош, Демирхисарско и град Кукуш, както и планинци от Огражден планина. По времето на Първата световна война в землището на селото е разположена Шеста пехотна бдинска дивизия, която през 1916 г. построява възпоменателна чешма-паметник, известна днес под името Белата чешма. Днес чешмата се намира сред парк с площ около 10 дка., в който има около 100 вековни чинарови дървета.
Празникът на селото, както и храмовият празник на църквата е "Успение Богородично" (15 август). На тази дата в местността Бялата чешма се организират традиционни борби. Известни спортисти-борци от Самуилово са Кирил Терзиев и Серафим Бързаков. Празнично се отбелязват Великден, Тодоровден и Нова година.
От Самуилово започват редица пешеходни и колоездачни маршрути, водещи до различни интересни обекти в близката околност и високо в планината. Сред по-близките излетни цели са местностите Белата чешма, възстановените портал и част от кльон (като туристическа атракция), Камешнишкия/”Срамежлив” водопад. По-далечни цели са хижа „Лопово”, прохода Демир капия и първенеца на планината връх Радомир.

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2024  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com