Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"
Камена

Името на латиница: Kamena
Област: Благоевград
Община: Петрич
Географска ширина (Latitude): 41.367 N
Географска дължина (Longitude): 23.067 E
Надморска височина: 450 м
Разстояние до София с автомобил: 190 км
Население: 288 човека (НСИ, Преброяване 2011 година)
Празник на селото: Гергьовден (6 май)

Село Камена е разположено на около 15 км западно от гр. Петрич. Скътано е между два рида на планината, на изток от река Камешница.
В землището на селото са открити археологически находки от новокаменната епоха, античността и средновековието. В местността Великденската цръква (южно от селото) са запазени останки от средновековна църква.
Камена се споменава в османски регистри от 1570, 1606 и 1664-1665 г. Според първия регистър в селото живеят 55 християнски и 2 мюсюлмански домакинства. В края на ХІХ в. Камена е селище със смесено население със 150 българи-християни и 180 турци. Основният поминък на населението са земеделието, животновъдството, производството на сусамово масло, както и търговията с памук и ориз. След освобождаването на Камена от османската власт през 1912 г. местното население продължава да се занимава със земеделие и животновъдство. През 1947 г. е основано читалището „Просвета”. След 60-те години на миналия век населението започва да намалява.
Днес местното население отглежда зеленчуци и овощни насаждения (праскови, ябълки).
Празникът на селото е Гергьовден, когато посетителите могат да видят интересна фолклорна програма и традиционни борби. Храмовият празник на църквата „Св. Борис” е на Борисовден (2 май). Празнично се отбелязват Петковден и Великден.
В селото (в непосредствена близост до мотел „Динко”) се намира добре запазена воденица.
Горски пътеки отвеждат до интересни туристически обекти - параклиса "Св. Петка", малкия водопад на река Камешница, Камешнишкия/”Срамежлив” водопад, местността Църквището/Великденската черква.

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2024  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com