Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"
Габрене

Името на латиница: Gabrene
Област: Благоевград
Община: Петрич
Географска ширина (Latitude): 41.3656 N
Географска дължина (Longitude): 22.9711 E
Надморска височина: 375 м
Разстояние до София с автомобил: 198 км
Население: 685 човека (НСИ, Преброяване 2011 година)
Празник на селото: Св. Параскева (последната събота на месец юли)

Село Габрене е разположено на около 24 км западно от гр. Петрич. Името му идва от наименованието на дървесния вид габър. В землището на селото са открити следи от антични селища и поселения – в местностите Даброво, Църцаница, Кулата, Осеново и Свидовица. В местността Военна църква (на юг от селото) има останки от средновековна църква и крепостно съоръжение.
Под името Габрани се споменава в османски регистри от 1570 и 1664-1665 г. Според първия регистър в селото живеят 127 български-християнски и 2 мюсюлмански домакинства, а според втория 43 християнски домакинства. В началото на ХІХ в. в Габрене се заселват жителите на съседното село Селене, разрушено от наводнение.
Основният поминък на населението през ХІХ в. са земеделието (овес, царевица, сусам, мак, памук, ориз, лозя), животновъдство и бубарство. През 1885 г. е открито начално българско училище. В края на века в Габрене живеят 450 души – 400 българи-християни и 50 мюсюлмани. През 1912 г. Габрене е освободено от османско иго. След Балканската и Междусъюзническата война населението продължава да се занимава със земеделие и животновъдство. През 1927 г. е основано читалище "Просвета".
Жителите са Габрене са изключително гостоприемни. Тук са съхранени самобитна култура и дух. Можете да наблюдавате интересни обичаи и да се докоснете до запазен фолклор. Особено пленителни са оризарските песни. Местната кухня също е с неповторим вкус. По-интересни местни ястия са сърми от бутима, раци с ориз, пляска (вид зелник), триен (мачкан) боб.
Празникът на селото е "Св. Параскева" (Летен Петковден - последната събота на месец юли), който се отбелязва с курбан, концерти, борби. На 1, 2 и 3 януари всяка година има кукерски игри - станчинари или джамалари - така ги наричат тук. В Габрене се отбелязват още Йордановден, Тодоровден и Илинден (в местността Извора).
От центъра на селото започва най-прекия, но и най-стръмен маршрут за изкачване на връх Тумба, където се събират трите граници.

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2024  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com