Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"
Яворница

Името на латиница: Yavornitsa
Област: Благоевград
Община: Петрич
Географска ширина (Latitude): 41.367 N
Географска дължина (Longitude): 23.05 E
Надморска височина: 520 м
Разстояние до София с автомобил: 191 км
Население: 803 човека (НСИ, Преброяване 2011 година)
Празник на селото: Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост (24 май)

Село Яворница се намира на 17 километра западно от град Петрич. Разположено е в Подгорието на наносен конус на Яворнишка река, която e приток на река Струмешница. На юг от селото стръмно се издига горист сенчест склон на Беласица, а хълмистия подножен релеф се спуска леко на север. Разликата в надморската височина между най-ниските и най-високите части на селото е повече от 300 м. Името на селото е свързано с вековните чинари, които растат по поречието на реката. В Подгорието наричат източния чинар „явор”.
Точни данни за възникването на селището няма. Предполага се, че то води началото си от десетина столетия. Селището е било на същото място. Преселила се е само българската махала от източната към западната страна, където е и днешния център.
Преди освобождението през 1912 г. Яворница принадлежи към Петричка кааза. Селото се споменава в османски данъчни регистри от 1570 г. и 1664-1665 г. През ХІХ век селото е със смесено население. В "Етнография на вилаетите Адрианопол, Монастир и Салоника", издадена в Константинопол през 1878 г. и отразяваща статистиката на мъжкото население от 1873 г., Яворница е посочена като село с 63 домакинства със 75 жители мюсюлмани и 100 жители българи. Към 1900 г. според статистиката на Васил Кънчов населението на селото брои общо 350 души, от които 120 българи-християни, 230 турци. Всички християни от Яворница са патриаршисти, под ведомството на Цариградската патриаршия. По данни на секретаря на Българската екзархия Димитър Мишев през 1905 г. в селото има 200 българи патриаршисти. След Освобождението българските домакинства постепенно се увеличават. Яворница е единственото село в община Петрич, където след 1912 г. остава да живее турско население. През 1914 г. е открито началното училище „Дядо Ильо войвода”.
Традиционният събор на селото се провежда на 24 май. Съпроводен е с програма от автентичен и обработен фолклор в самото навечерие на празника. На площада в селото се провеждат традиционни борби за най-изявените борци в околието. Храмов празник на черквата "Св. Св.Кирил и Методий" е 11 май – Св. равноапостоли Методий и Кирил. Отбелязва се традиционно с празнична литургия и курбан. Редовно се честват и мюсюлманските празници Рамазан Байрам и Курбан Байрам.
Жилищният фонд в по-голямата си част е обновен, запазените стари жилищни сгради (някои на повече от 200 г. и все още обитавани) са строени под влияние на родопската къща и огражденско-малешевската къща. Особено интересни са чардаклиите хамбари със скелетно-паянтова конструкция в някои от дворовете. Няколко къщи в селото са паметници на културата.
Други забележителности в селото са черквата "Св. Св.Кирил и Методий", черквата "Св. Петка", параклиса "Св. Благовещение". От 2012 година функционира и месджид /молитвен дом/ на Джамийското настоятелство с.Яворница.
Маркирана горска пътеки отвежда до Яворнишкия водопад; маршрутът е оформен като тематичен с няколко специални табла.

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2024  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com