Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"

Пътеводител за Беласица

03.04.2012
Календар

 

Първото представяне на туристическия пътеводител за Беласица


Община Петрич, Дирекцията на Природен парк „Беласица” и Българска фондация Биоразнообразие имат удоволствието да Ви поканят на първото представяне на туристическия пътеводител за Беласица. Заповядайте на 3 април (вторник) от 11:00 часа в залата на община Петрич, за да отбележим Седмицата на гората по един незабравим начин като научите нови и непознати неща за любимата Беласица.

Туристическият пътеводител за Беласица е първи опит да се събере и поднесе на читателя новото и интересно туристическо лице на планината. Автор и съставител е Латинка Топалова-Жежиха, редактор – Радостина Ценова. Автор на снимките е Пьотр Жежиха. Картите са изработени от Таня Георгиева-Шнел и Владимир Милушев, а профилите от Таня Георгиева-Шнел и Пьотр Жежиха.
Пътеводителят е предназначен за любители на приключения, които са готови да пътешестват до една непозната и привлекателна дестинация, включваща три държави – България, Македония и Гърция. Книгата представя разнообразните възможности за туризъм в Беласица и нейното подножие. Въпреки че акцентът пада върху България, пътеводителят е разделен на три части и поднесената информация за съседните страни дава възможност за сравнително пълна представа за района.
За България е направена обща характеристика на планината – физикогеографска характеристика, геоложко развитие и релеф, климат, води, растителен и животински свят в Природен парк „Беласица”. Включена е накратко историята на района, включително интересни факти за културата и бита на хората.
За трите държави общата структура има следния модел: туристически забележителности на района – природни обекти, археологически и исторически обекти; църкви и манастири; населени места; туристически маршрути; празници и фестивали; кухня; места за настаняване и хранене. Включена е и полезна при пътуване информация – важни телефонни номера, транспорт, гранични контролно-пропускателни пунктове, банки, институции, пощи, здравни заведения, туристически агенции и др.
Мрежата от маркирани туристически маршрути в Беласица е най-добре развита в българската част на планината. Описанията на маршрутите са подробни и съдържат полезна информация за маркировката, продължителността на прехода и денивелацията. Подредени са по изходни точки (различните населени места). В помощ на туристите са картата на маршрута и неговият профил. Описанието на туристическите маршрути в Гърция и Македония осигурява информация за основните места и по-важните обекти по маршрута.
За създаването на тази книга Българска Фондация Биоразнообразие благодари на Георги Гогушев, Владимир Милушев, София Костадинова-Илкова, Райка Иванова, Лидия Самарджиева, Таня Георгиева-Шнел, Сотир Иванов, Симана Марковска, Тоня Маринова, Любен Домозетски, Цвета Мишева-Алексова, Теодорос Назиридис, Александър Лазаров, Митко Шопов, Екологично сдружение „Планетум”, Община Дойран (Македония), Дирекцията на Природен парк „Беласица”, Община Петрич, Градски исторически музей – Петрич, Туристическо дружество „Калабак”, Регионален исторически музей – Благоевград, както и на цялата местна общност от Подгорията за подкрепата и вдъхновението. Изказваме нашата благодарност на всички автори на снимки, които ни предоставиха безвъзмездно своите кадри. Част от информацията и снимките за района на Керкини (Гърция) са предоставени от Управителния орган на Национален парк „Керкини”.
Разработването и отпечатването на този пътеводител нямаше да бъдат възможни без финансовата подкрепа на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество (SDC) и финансирането на Програмата за малки проекти на ГЕФ, за което сърдечно им благодарим.

На представянето на пътеводителя в Петрич са поканени представители на различни заинтересовани страни – местни доставчици на екотуристически услуги и продукти, туристически агенции и туроператори, училища, читалища, туристически центрове, музеи, съседни общини, дирекции на национални и природни паркове, НПО и др.

Училищата и читалищата в района на Природен парк „Беласица” ще получат безплатен пакет с информационни материали, включително туристическия пътеводител за Беласица и книгата „Интересните растения за Беласица”. За най-добре справилите се с въпросите за планината има подготвени специални награди.

Събитието е част от усилията на партниращите си институции и организации за опазването на Природен парк „Беласица” и подкрепата им за устойчивия туризъм в региона.

За повече информация:
Латинка Топалова-Жежиха, БФБ
GSM  0896 79 89 13
e-mail: Opens window for sending emaillatinka.topalovabiodiversitybg

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2024  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com