Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"

Античният град Хераклея Синтика е сред откритията на годината

20.12.2016
Категория: Актуално

 

Античният град Хераклея Синтика към Исторически музей – гр. Петрич бе класиран на трето място в годишните награди на вестник "Стандарт" в рамките на инициативата "Чудесата на България" – 2016 г. в категория "Открития".


Заслужената награда е плод на девет години археологически проучвания на екип под ръководството на доц. д-р. Людмил Вагалински, както и превръщането на обекта в туристическа дестинация работеща без почивен ден.

Античният град Хераклея Синтика се намира край село Рупите, община Петрич, само на 1 километър от църквата на Ванга, в подножието на изгасналия вулкан Кожух. Някога е бил населяван от тракийското племе Синти, за което споменават няколко древногръцки историци. Основан е около 300 г. пр. Христа от древномакедонския владетел Касандър.

Археолозите изследват древния град от 2007 г. Той е един от малкото сигурно локализирани големи антични центрове край Средна Струма. С това се слага и край на стогодишен спор къде е разположен този град. Градът е просъществувал е в продължение на 800 години. Археолозите откриват цели късове от търговските помещения, затова те правят заключението, че след 383 г. населеното място е станало жертва на силно земетресение и започва постепенно да запада.
При проучванията са разкрити две отлично запазени древни обществени сгради строени през 700-800 години и разположени само на броени метри една от друга. Друго подобно откритие в България няма. Учените се надяват да има още такива находки. И са убедени, че древното селище ще се превърне във втори Ефес. В обекта са разкрити градска инфраструктура, занаятчийски работилници, улици и стълби. Открита е и работилница за теракотени антични маски. В нея са се правели и различни статуетки на бог Дионис, предназначени за украса, което означава, че работилницата е от II-IV век сл. Хр. Специалистите са попаднали и на гробове от раннохристиянски погребения. Открита е оброчна плоча с лика на богинята на възмездието Немезида, както и на различно въоръжение - стрели, оловни тежести за прашка. В петричкия музей се съхранява и монета с лика на римския император Флавий Маркиан.

Професор Людмил Вагалински вярва, че някъде около връх Кожух се намира античният театър на Хераклея Синтика. Който е възможно да не отстъпва по нищо на античния театър на Филипопол в Пловдив.

Очаква се през следващата година  археологическите разкопки да продължат. Самият древен град, пък вече се превърна в музей на открито и очаква своите посетители седем дни в седмицата.

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2024  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com