Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"

Фестивалът на кестена – пъстро есенно събитие в подножието на Беласица

01.10.2013
Категория: Актуално

 

Второто издание на фестивалът на кестена разкри красотата и очарованието на Беласица планина и хората, които живеят в нейното подножие. Участие в него взехме и ние от екипа на Българска фондация Биоразнообразие, заедно с участниците в младежкия лагер „Природен парк „Беласица“ – място за уникално биоразнообразие и природолюбители“.


Многобройните посетители от различни краища на България и съседни държави имаха удоволствието да се насладят на жизнерадостен и пъстър празник, посветен на уникалните кестенови гори на Беласица и културното и историческо наследство на района.
Всяко от селата, разположени в подножието на планината представи традиционни гозби, занаяти и продукти в специално подготвени шатри. Тук можеше да се намери от всичко – традиционни ястия и напитки, шарени народни носии, произведения на местни занаятчии и най-вече много настроение.
В тазгодишното издание във фестивала се включиха и жители на република Македония. В своята шатра те също представиха вкусотии от Беласишкия край.
Разбира се имаше и музикално-забавна програма, която представи най-доброто от местния фолклор.
На щанда на Българска фондация Биоразнообразие освен многобройните информационни материали, книги, тениски и други бяхме създали и кът за забавление за най-малките. Децата с ентусиазъм се включиха в специалните работилници, където изработваха 3-D модели "Птиците на Беласица", картонени маски "Обитателите на  Природния парк "ПП Беласица".
За любителите на планинските преходи, беше организрано преминаване по туристическия маршрут "Пътуване в историята", по време, на който участниците научиха  интересни неща за първите обитатели на тези земи и славната история на средновековната крепост "Чуката".

Фестивалът за втори пореден път доказа, че районът на Беласица е едно от най-пъстрите и завладяващи кътчета на България.

За повече информация:
Владимир Милушев
Българска фондация Биоразнообразие
тел. +359 898 700 961
e-mail: Opens window for sending emailvladimir.milushevbiodiversitybg

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2024  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com