Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"

Привет на всички ви от езерото Керкини!

19.09.2013
Категория: Актуално

 

Тази година е особено успешна, що се отнася до размножаването на чаплите и къдроглавите пеликани, а също така и присъствието на птици в прилежащите територии като цяло.


Фото: Костас Пападополус

Поради голямото количество дъжд през пролетта нивото на езерните водите се запази високо. Ежедневно преминаваха прелетни птици. Наблюдаваха се орли рибари и чапли на различни места в езерото и река Струма. Мухоловки и сврачки се виждаха в блатата и низината. Черна каня, малък креслив орел, малък орел, сокол скитник и други грабливи птици бяха забелязани в планините и в районите около езерото.
Заслужава си да се отбележи успешното размножаване на двойка скални орли, които използваха старото си гнездо. Тази година преброихме около 190 къдроглави пеликана (рекордна бройка!), излюпени в 130-те гнезда, намиращи се върху изкуствената платформа, която бе специално изградена за целта от Дирекцията на Парка. Някои от тези пеликани са вече опръстенени. Плаващата платформа с рампата, поставена в близост до платформите като място за почивка за младите пеликани, доказа своята полезност. Тази година успешно се размножиха поне 9 двойки речни рибарки, като това се случи на малката платформа (тя беше изградена от Дирекцията на Парка с финансовата помощ на двама наши много добри приятели, Стив и Хилари: www.birdwing.eu/home ).
Друго много важно събитие тази година беше участието ни в 25-то издание на Международния панаир на птиците в рутлендския воден резерват на Обединеното Кралство. От 2005 година насам ние ежегодно участваме в Панаира. Тази година той се състоя между 16-ти и 18-ти август. Панаирът на птиците е най-голямото орнитологично събитие в света и събира ежегодно близо двадесет и пет хиляди посетители, интересуващи се от дестинации за наблюдение на птици, както и всякаква свързана с това занимание екипировка. Посетителите могат да направят контакт със специализираните туристически агенции, да разгледат и закупят дрехи, книги, бинокли, орнитологични тръби и друг, пряко или косвено свързан с наблюдението на птици и диви животни инвентар.
Да се върнем отново на езерото Керкини.
Нощем имахме щастието да наблюдаваме някои бозайници като язовец, домашен пор, невестулка, чакал, млада лисица, дори вълк, а денем засичахме див заек, сърна, дива свиня.
През месец август, следвайки орнитологичната програма в района на езерото Керкини (групата орнитолози се състоеше от Назаридис, Моунцелос и Пападополус), направихме важни преброявания на различни птици: американски бели пеликани (>1500), къдроглави пеликани (>550), повече от 650 малки корморани, най-малко 20 биволски чапли, около 1500 малки бели чапли, 250 големи бели чапли, 40 ръждиви чапли, повече от 300 сиви чапли, близо 800 лопатарки, повече от 400 розови фламинги (своевременно очакваме да пристигнат повече), 40 сиви гъски (включително и младите птици), повече от 15.000 представители на семейство Патицови, които могат да се наблюдават по това време на годината.
Що се отнася до грабливите птици, можем да наблюдаваме орли змияри, малки кресливи орли, малки орли и други птици, които живеят и се размножават тук, като скалните и морските орли. Наскоро се наблюдаваха много блатари в плитките води на езерото (днес дори преброих 9 блатара, които ловуваха в района на речното устие). Белочелите водни кокошки, т.нар. лиски, са многохилядни, а има и много кокилобегачи, саблеклюнове, обикновени калугерици и дъждосвирци в тинестите участъци. Има също и черноопашати крайбрежни бекаси (най-малко 350) и други блатни птици на големи групи, тъй като е сезонът на миграциите. Можем също да наблюдаваме голям брой чайки, както и повече от 5000 речни чайки, докато средиземноморските жълтоноги чайки са едва 700.
Живата картина от района на Керкини се допълва от присъствието на последните блестящи ибиси, няколко гривести и нощни чапли, черни щъркели, първите гривяци и множество дребни птички като стърчиопашки, дроздове, сврачки, пойни птици и т.н.

Хубав ден!

Костас Пападополус
Дирекция Национален парк Керкини

Opens external link in new windowВиж галерията

 

 

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2024  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com