Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"

Беласица на Годишните награди за биоразнообразие 2016 г.

16.11.2016
Категория: Актуално

 

Тази година хората, работещи за опазване на чудната природа на планината Беласица заемат значимо място сред номинираните в Годишните награди за биоразнообразие.


Престижна и заслужена е номинацията на Фестивала на кестена в категорията „Най-успешна кампания“. Фестивалът се провежда ежегодно вече 5 години в село Коларово през есента, когато кестените зреят, и събира на едно място красивата природа и неповторимия бит и култура на района.
Сдружение „Млад планинар“ – гр. Петрич са лидери сред вота на публиката в категория „Активист за природата“. Това са група от млади хора, които обичат природата. Заедно със своите ръководители вече са успели да посетят голяма част от българските планини. Те са и активни природозащитници, участващи в много от организираните от Природен парк "Беласица" мероприятия. Тази година сдружение "Млад планинар" бе инициатор и основен организатор на отбелязването на Деня на земята в центъра на Петрич и превърна деня в истински празник.
В същата категория е номинирана и София Костадинова-Илкова, експерт в Дирекция на Природен парк „Беласица“ – изключителен професионалист, който вече много години с ентусиазъм работи за опазване и  популяризиране на природата на планината. Неспирно общува с хората от Петрич и подгорските села, учи децата на Беласица, че да познават и пазят своята планина е радост и чест.
Сред номинираните в категория „Подкрепящи биоразнообразието бизнеси“ са две от гостоприемните къщи за гости в подгорските села - Къща за гости на Валентин Атанасов - Янкиш", с. Самуилово и Комплекс „ОрхИдея“ – с. Яворница.
Присъждането на Годишните награди се организира от Българска фондация Биоразнообразие с идея да се отличат най-ярките постижения в България, както и да се даде гласност на добрите практики, свързани с опазването на природата. Радващо е, че сред номинираните има толкова представители от Беласица и района това обещава светло бъдеще за нашата красива планина.
Връчването на наградите ще се състои на специална церемония в София на 23 ноември от 18.00 часа в клуб Терминал 1 (ул. Ангел Кънчев 1). След награждаването празникът ще продължи с музиката на P.I.F. и с много настроение.
Повече информация за наградите можете да намерите на Opens external link in new windowhttp://bbf.biodiversity.bg.

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2024  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com