Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"

Групата от Осогово очарована от Беласица

27.10.2010
Категория: Актуално

 

Българска фондация „Биоразнообразие” (БФБ) организира за втори път учебно пътуване за хората от региона на планината Осогово до Природните паркове „витоша” и „Беласица” в периода 20-21 октомври. Групата включваше общински съветници, представители на областна администрация, общинска администрация Кюстендил и Невестино, РИОСВ – Перник, ДЛС „Осогово” и РДГ – Кюстендил.


снимки: Латинка Топалова-Жежиха

Гостите от община Кюстендил останаха очаровани природното богатство на Беласица и от гостоприемството на хората от подгорските села. Групата беше посрещната изключително радушно, по стар местен обичай с хляб и кестенов мед.

Програмата представи завършен туристически продукт в граничната планина Беласица. Гостите от Осогово спаха в къщи за гости в Подгорията – в селата Яворница, Самуилово и Скрът. Разходката по тематичната пътека „Пеперудите и цветята на Беласица” беше с обучен водач-интерпретатор. Чрез забавни игри и задачки-закачки туристите се запознаха с тайните на дивия свят на Природен парк „Беласица”. Културната програма включваше посещение на Историческия музей в Петрич, къща „Ванга”, Самуиловата крепост. Групата посети и някои интересни религиозните обекти – „Св. Пророк Илия” в с.Беласица и храм „Св. Петка” в местността Рупите. Фолклорната програма от читалище „А. Попов” в Яворница и местните гозби на габренци допринесоха за веселото настроение и адоха възможност за пряк допир до културата и традициите в региона.

Групата посети Дирекцията на Природен парк „Беласица”, където се запознаха с процеса на обявяване на Парка и възможностите за развитие на екотуризъм.

Обменното пътуване свързва два от регионите част от Европейския Зелен пояс, в които работи БФБ. То е част от дейностите по проекта на Българска фондация Биоразнообразие „Осогово в Зеления пояс”, изпълняван с финансовата подкрепа на Франкфуртското Зоологическо дружество – Германия и ПроНатура- Швейцария.

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2024  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com