Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"

Зимна Беласица – отново в най-новия природен парк в България

12.02.2010
Категория: Актуално

 

Българска фондация Биоразнообразие за трета година организира зимен преход в планината Беласица. Групата се състои от 14 души, включително чужденци – македонци и белгийци. Тази година освен посещение на Природен парк "Беласица", програмата включва природни забележителности и културни обекти в Македония в периода 12-17 февруари.


Екотуристите ще щурмуват най-високия връх Радомир (2029 м н.в.), ще посетят тематичната пътека "Цветята и пеперудите на Беласица" в близост до село Яворница, а за доброто им настроение ще се погрижи фолклорната група от читалище "Антон Попов" – с.Яворница. Местните гозби в комплекс "Нери" пък ще овкусят запознанството с региона.

В Македония групата ще посети красивия Колешински водопад, църквите "Свети Леонтий" (с. Водоча), "Света Богородица милостива" (с. Велюса), "Свети Петнадесет Тивериополски мъченици" (Струмица). Високата част на планината ще ги посрещне с връх Тумба (1880 м н.в.), където се събират границите на България, Македония и Гърция. Последният ден ще включва докосване до празничното настроение на Струмичкия карнавал.

Това е поредната инициатива на фондацията, която цели да популяризира запазената природа на Природен парк "Беласица" и да подкрепи местните общности. Всички основни и допълнителни услуги подкрепят местния малък бизнес. Нощувките ще бъдат в хижи, къщи за гости, семейни хотели и манастир. Надяваме се, че традицията ще се запази и всяка зима най-запалените почитатели на Беласица, подходящо екипирани, ще се връщат тук.


За повече информация:
Росен Василев
Българска Фондация "Биоразнообразие"
GSM 0896798909; 0888330010

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2024  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com