Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"

Стартира проект за разработване на стратегия за Евро-Вело 13 на Балканите

09.03.2011
Категория: Актуално

 

Основната цел на проекта е да създаде работна рамка за изграждане на югоизточния участък от европейския веломаршрут “Пътят на желязната завеса”. Началната му точка е Баренцово море, общата му дължина е 6800 км, минава през 22 европейски държави и стига до Черно море.


Желязната завеса или разделителната линия между Изтока и Запада в миналото, позната и като Зелен пояс, е „мостът” между пограничните територии в тази част на Европа и предпоставка за трансгранично сътрудничество по отношение устойчивото им развитие. Планитата Беласица е ключова точка в Зеления пояс на Балканите.

Предложеният план включва мерки за изграждане и промотиране на последния участък от маршрута с дължина 1700 км, който започва от границата между Сърбия и Румъния, минава през граничните райони между България и съседните Сърбия, Македония, Гърция и Турция, и завършва при Черно море. Българските партньори по проекта са БААТ, фондация Екообщност, Българска фондация Биоразнообразие и Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, a международните – румънската велоасоциация Байк атак и гръцката община  Тасос.

Проектът цели създаването на мрежа от заинтересовани страни, които да участват в разработването на веломаршрута, както и да се оформят дългосрочни стратегии за неговото изграждане, промотиране и използване за развитието на алтернативния туризъм в граничните райони. Необходимо е и въвеждането на европейските стандарти за веломаршрути, които ще допринесат за усъвършенстването на велотуризма в България.

В дейностите по проекта са включени проучване на терените и инфраструктурата, както и срещи със заинтересовани представители от отделните райони – общини, местни НПО, собственици на къщи за гости и др. Проектът предвижда шест работни семинара в районите по маршрута и създаване на  групи, които ще управляват дейността на местно равнище. Ще бъде направен анализ на приложимостта на проекта, на неговия туристически потенциал, като бъде проучено местното предлагане на туристически услуги, както и културно-историческите и природни ресурси в районите. След това ще бъде направена икономическа оценка на проекта и ще бъдат разгледани възможностите за финансиране.

Проектът ще бъде представен на различни национални и международни туристически борси, промоционални събития и пресконференции, като се предвижда изработване на брошури  и наръчник за всички участници на български, гръцки и румънски език.
Повече информация за европейския веломаршрут “Пътят на желязната завеса” можете да получите на Opens external link in new windowwww.ironcurtaintrail.eu и в Секретариата на БААТ - 02/ 980 7685.

Отговорност за тази публикация носи единствено нейният автор. Европейският съюз не носи отговорност за начина, по който се използва съдържащата се в нея информация.

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2024  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com