Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"

Растителното богатство на Беласица ще бъде представено с нови IT технологии

20.07.2012
Категория: Актуално

 

Българска Фондация Биоразнообразие започна изработването на интерактивни образователни сценарии за интересни видове животни и растения. В началото на седмицата приключи заснемането на главните герои на терен в Рила и Беласица. Предстоят снимки и в Пирин.


Те ще бъдат представени в специална „Стая за увеличена реалност”, част от сградата на Регионалния исторически музей – Благоевград. Макар и предназначени за деца, образователните сценарии ще бъдат интересни за хора от всички възрасти. Децата ще бъде участници в различните сюжети, като сами ще могат да откриват предизвикателствата, пред които са поставени главните герои. В стаята за увеличена реалност мястото на действието е 360? панорамна снимка.
Благодарение на преживяванията, които предлагат интерактивните сценарии, децата ще могат да опознаят по-добре приятелите си от дивия свят и ще знаят как могат да им помогнат.

Сценарият „Предизвикателствата в света на растенията” ще представя характерни растения от дивата флора на Беласица, Рила и Пирин. Сред главните герои са кестенът, албанският крем и прекрасната теменуга. И трите вида са сред символите на планината. Кестеновите гори в Беласица са най-обширните на Балканския полуостров и за тяхното опазване беше обявен Природен парк „Беласица”. Албанският крем е сред най-красивите цветя, които цъфтят в планината. А прекрасната теменуга расте само на билото на Беласица и никъде другаде в света. Очаквайте какви тайни крият и какво имат да споделят с нас хората!

Създаването на Стаята за увеличена реалност е част от проект „Транс-гранични екологични информационни „клетки” в общините Доксато и Баните, с приноса на Българска Фондация Биоразнообразие”, в рамките на Програмата за Европейско териториално сътрудничество Гърция – България 2007-2013 г., който се съ-финансира от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие (ERDF, 85%) и Националните фондове на Гърция и България (15%).

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2024  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com