Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"

Седмицата на гората в Беласица

17.04.2012
Категория: Актуално

 

Всяка година в първата седмица на месец април се организира тържествено отбелязване на Седмицата на гората. Празникът на българската гора се чества от 1925 г. насам.


Фото: ДПП "Беласица"

България е сред държавите с най-много гори в Европа. Те покриват една трета от територията на страната и повечето са с естествен произход. Над 4% от тях са девствени гори, не повлияни от човешката дейност. В горския фонд на България се съхраняват популациите на 43 световно застрашени вида животни и растения и около 80% от потенциалните български места от Европейската екологична мрежа Натура 2000.
Природен парк „Беласица”  се включи в отбелязването на Седмицата на гората със следните събития:
- На 02.04.2012 г. служители от парка съвместно с ученици от СОУ „Васил Левски” село Коларово засадиха дръвче в района на  административната сграда на парка. Целта на инициативата бе да  се формира в учениците нагласа за залесяване и позитивно отношение към природата. Възпитаниците от екоклуба на г-жа Татяна Илиева   изразиха желание да се грижат за  засаденото дръвче и за в бъдеще.
- На 04.04.2012 г. се проведе акция по почистване на Природен парк „Беласица” съвместно с ученици от Гимназия „П.К.Яворов” и Професионална гимназия по механоелектротехника „Юрий Гагарин” гр.Петрич. Събитието бе предшествано от мултимедийна презентация  за Природен парк „Беласица” и какво могат да направят учениците за околната среда. Тя се проведе в часовете по английски език при г-жа Стамена Терзиева  в Гимназия “П.К.Яворов”.
Над 70 ученици се включиха активно в почистването на пътя от стадиона до хижа Беласица. Събрани  бяха предимно пластмасови шишета, чаши, хартии, найлонови торбички и др. Съвместно с ДГС град Петрич и ученици от училище „Юрий Гагарин” бяха засадени фиданки около района на хижа Беласица.
В инициативата на Природен парк „Беласица” се включи и фирма „Екоколект”, която предостави чували за участниците, а Община Петрич осигури извозването на отпадъците до градското сметище.
- На 06.04.2012 г. в сградата на Дирекцията на Природен парк „Беласица” се проведе   работна среща с партньорите от Република Гърция, община Висалтия по проект „Ен-Акт – Екологични действия за насърчаване на алтернативни форми на туризъм”. Сред основните дейности на проекта са инфраструктурни мерки за развитие и популяризиране на райони със специфична природна красота; създаване и картиране на тематични маршрути; разработване на бизнес-планове за развитие на алтернативен туризъм и други. Проектът се изпълнява в рамките на Програмата за Европейско териториално сътрудничество Гърция-България 2007-2013 г.

За повече  информация:
Маргарита Георгева – Старши експерт инфраструктура и връзки с обществеността
0887/ 06 16 16 , Opens window for sending emaildppbelasicadagbg, Opens window for sending emaildppbelasicaabvbg

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2024  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com