Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"

Туризмът и околната среда: Развитие за бъдещите поколения

03.04.2012
Категория: Актуално

 

Трансграничният проект „Ен-Акт: Екологични действия за насърчаване на алтернативни форми на туризъм”, координиран от Община Висалтия, Република Гърция (в качеството й на Водещ партньор), има за цел постигане на местно развитие чрез популяризиране на околната среда и алтернативните форми на туризъм.


Важно е също, че всички проектни дейности са замислени и ще бъдат осъществени в съответствие с принципите на устойчивото развитие, опазването и популяризирането на културната и природна идентичност на районите на проекта – община Висалтия в Гърция и Природен парк „Беласица” в България. Специално внимание се обръща на насърчаването на местните общности и особено на младите хора за по-голяма активност в сферата на околната среда и алтернативния туризъм.

Сред основните дейности на проекта са инфраструктурни мерки за развитие и популяризиране на райони със специфична природна красота; създаване и картиране на тематични маршрути; разработване на бизнес планове за развитие на алтернативните форми на туризъм; информационни дейности, насочени към местните общности и др.

Подробното планиране и разполагане във времето на проектните дейности беше основната тема на обсъждане по време на координационната среща, проведена през миналия месец в Нигрита. На срещата присъстваха представители на партньорските организации по проекта – водещият партньор Община Висалтия, Гръцкият планинарски клуб – Нигрита, Палатата на Серес, Дирекция на Природен парк „Беласица” и „Център за развитие на Родопите” – Смолян.
Срещата беше открита от кмета на Висалтия, г-н Димитриос Калацис, който изрази убедеността си, че този проект ще бъде само началото на едно постоянно и ефективно бъдещо сътрудничество в сферата на алтернативния туризъм и развитието на нови перспективи за трансграничния район.
При всички положения, опазването и рационалното ползване на природните ресурси, както и насърчаването на нови форми на предприемачество (като алтернативният туризъм) в селските райони, могат да се превърнат в нашето наследство за следващите поколения.
Не на последно място следва да се отбележи, че Проектът Ен-Акт се изпълнява в рамките на Програмата за Европейско териториално сътрудничество Гърция – България 2007-2013 г. (Приоритетна ос „Качество на живот”, Мярка 1.1. „Опазване, управление и популяризиране на природните ресурси”) и че се съ-финансира от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие (ERDF, 85%) и Националните фондове на Гърция и България (15%). Общият бюджет на проекта е 566 030,58 Евро.

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2024  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com