Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"

Пета юбилейна Зимна Беласица

15.02.2012
Категория: Актуално

 

От 10 до 12 февруари 2012 се проведе традиционният зимен поход в Природен парк „Беласица”, организиран от Българска фондация „Биоразнообразие” и Асоциация „Планини и хора”.


снимки: Стефан Димов

Тази година 24 любители на планината достигнаха със ски и снегоходки до хижа Конгура и до местността Вършилото. Както обикновено, туристите бяха придружавани от Григор Дремджиев - председател на дружество „Калабак” – град Петрич, който им предаде приветствие лично от кмета на общината Вельо Илиев.
Лошото време не позволи да се изпълни изцяло предвиденият преход, но това не попречи на доброто настрение на участниците. След като слязоха на ски до самия град Петрич, те бяха посрещнати от гостоприемните местни жители на Подгорските села. Вечерята при Вальо Янкиш от с. Самуилово се превърна в истински празник. На сутринта в неделя гостите се срещнаха с екипа на дирекцията на Природен парк „Беласица”. Те бяха поздравени лично от директора инж. Добриел Радев, а експертът София Илкова разказа за богатствата на парка и за възможностите за туризъм в района.
С помощта на високопроходим транспорт участниците достигнаха до един от красивите водопади на река Камешница, висок 21 метра. Засега той много рядко се посещава от туристи, но заслужава да бъде видян във всеки сезон!
Кулминацията на посещението в района на парк Беласица бе гостуването при Рукие Изирова от с. Яворница. Там пътешествениците опитаха вкусни домашни гозби, насладиха се на изпълненията на женската певческа група от читалище „Антон Попов” и разбира се, лично се включиха в хорото.
Всички участници в петия юбилеен поход „Зимна Беласица 2012” си обещаха да се върнат отново в най-младия природен парк на България, заради гостроприемството на местните жители и заради красивата природа на Беласица.

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2024  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com