Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"

Кестени, приключения, приказки и легенди на първия Фестивал на кестена в Беласица

24.09.2012
Категория: Актуално

 

Защо Беласица е „бяла“ не само през зимата? Какъв е вкусът на кестеновия мед? Кои са тайните на Подгорието и какво още не знаете за кестените? Отговор на всички тези въпроси ще ви даде Фестивалът на кестена в Беласица. Той ще се проведе на 29 септември в село Коларово и е едно от най-чаканите събития за района на Подгорието.


Основната тема са кестените, но освен за тях гостите на фестивала ще могат да научат още много интересни неща за ритуалите, легендите и растенията на Беласица. Песни, танци и шеги от местните читалища, работилница „Чудните цветя на Беласица”, „разказвалница”, стрелба с лък, въжен тролей и слаклайн са само част от програмата, която ще забавлява посетителите през целия ден.  
„Беласица е магия – красива и мистериозна, но ще разкрие тайните си на 29-ти септември”, загатват домакините. Осемте села в Подгорието – Беласица, Коларово, Самуилово, Камена, Яворница, Ключ, Скрът и Габрене също ще се включат във фестивала със собствена шатра. Посетителите ще имат възможност да опитат традиционни ястия, плодове и зеленчуци и невероятния кестенов мед.
За любителите на кулинарните изкушения е предвиден и конкурс с възможност за дегустация, а почитателите на планината и кестеновите гори, ще пробват сили по туристическия маршрут „Животът на кестена”, който тръгва от с. Коларово и продължава три часа.
Фестивалът започва в 10 часа на сцената пред читалището „Яне Сандански” в село Коларово и ще продължи през целия ден. Очакват се гости от цяла България, Гърция и Македония.  
Проявата се организира по Проект: „Разработване на План за управление на ПП„Беласица”, финансиран от ОП „Околна среда 2007-2013 г.”, изпълняван от Дирекцията на Природен парк „Беласица” към Изпълнителна агенция по горите.

 

ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛА НА КЕСТЕНА 
29 септември 2012 г., село Коларово, сцената пред читалище "Яне Сандански"
ОРГАНИЗАТОР ДПП „БЕЛАСИЦА” КЪМ ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ ПО ГОРИТЕ

10.30 – Официално откриване
11.00 – 12.00 – Музикално артистична програма – І част – песни, танци, обичаи, хумор и забава от Коларово, Самуилово, Габрене, Скрът и др.
12.00 – Конкурс „Кулинарно предизвикателство” 
12:15 – „Тайните на Подгорието” – представяне на село Беласица, Коларово, Яворница и др. – демонстрация на традиционни ястия, носии, занаяти и др.
15:00 – Музикално артистична програма - ІІ част – „Поздрав от приятели на Подгорието” - изпълнения от Гърция,  Кавракирово и др.
15:30 – Финал – награждаване на победителите, песни и танци от с. Яворница
17:00 – Закриване на Фестивала

Съпътстващи атракции:
1.    Туристически маршрут „Животът на Кестена” – начало 13.00 ч. (дълъг маршрут с продължителност 3 часа) и 15.30ч (съкратен маршрут с продължителност 1 час)
2.    Работилница „Чудните цветя на Беласица”. Начало от 11.00 ч. до 17.00 ч.
3.    Творческо ателие Кът „Сръчко”. Начало от 11.00 ч. до 17.00 ч.
4.    Конкурс за детска рисунка „В кестеновата гора”. Начало от 11.00 ч. до 17.00 ч.
5.    Забавления в гората – стрелба с лък, слаклайн, въжен тролей, игри и др. Начало от 11.00 ч. до 17.00 ч.

Организаторите си запазват правото за промени в програмата

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2024  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com