Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"

Mладежки лагер „Беласица 2015“ - магията на планината

12.08.2015
Категория: Актуално

 

Впечатленията ми от един 6-дневен лагер в Република Македония

Планина Беласица се простира на територията на три държави – България, Гърция и Македония. Тази година участвах в Mладежки лагер „Беласица 2015“ и останах изумена, когато я посетих и в македонската ѝ част.


Имах невероятния шанс да се докосна до величествената ѝ природа. Планината е същата, но изживяването е уникално и неповторимо! Всеки човек заслужава да види Беласица от всичките ѝ страни, за да разбере как еднакво красива и същевременно-колко различна е тя!
Най-напред дъхът ми спря от великолпния Смоларски водопад, който се намира близо до село Смоларе (Македония), по поречието на река Ломница. Височината му е 40 метра и до него се достига по еко пътека, изградена от 300 каменни стъпала. Тези огромни размери на водопада ме накараха да осъзная колко малка прашинка от вселената съм. Гледката и чувствата, които предизвика в мен,  ме направиха изключително щастлив човек.
Продължихме пътя си и изненадата ми бе огромна, когато пред нас се разкри Колешинският водопад, разположен близо до река Баба. Височината му е само 19 метра, но изумява със скалистата местност, в която тече и си пробива упорито път. Природата ни учи на търпение и постоянство. Всеобщо бе мнението, че не желаем да си тръгнем от това тихо и завладяващо място.  
Освен емоционално, планина Беласица ни зареди и духовно през 6-дневния ни престой в Македония. Малко са светите места, където човек оставя душата си на  размисъл и се пренася в един  по – добър и истински свят, за да повярва в..... чудеса. Посетихме няколко манастира, но един храм ме впечатли с легендата за построяването му. Това уникално място се намира в град Струмица – църквата „Св. Петнадесет Тивериополски свещеномъченици“. Старите хора разказват, че мястото, където избират да разкопаят за основи, всъщност е светилище, в което през четвърти век в каменни гробове са били посечени и погребани 15 мъченици. Това мясно привлича със загадъчността си и носи силна духовна енергия.

В края на всеки ден, цялата група се събирахме заедно и изработвахме табели с екологични послания и сувенири. Така оставихме следа в природата, както и тя остави в нас. Пътят за Смоларския водопад вече е придружен от табели, направени от мен и новите ми приятели, а нашите близки и самите ние се радваме на сувенири, във всеки от който има частица от Беласица. Така съчетахме полезното с приятното. Разказвахме си един на друг интересни особености за планината. Винаги има какво ново да се научи. Смеехме се, пеехме и се забавлявахме, като едно сплотено семейство.
Преживяването ще остане за цял живот в спомените ми. Спрях се и описах само една нищожна част от красотата, до която се докоснах. Все пак 6 дни не са малко, но не са и много. Бяха ми  достатъчни, за да създам приятелства за цял живот - лагерът ми даде тази възможност!
Всеки заслужава да погали окото си и да разтвори душата си, ставайки част от магията, наречена планина Беласица! Посетете я и Вие и се насладете пълноценно на изживяването!
Благодаря за уникалното преживяване по време на Mладежки лагер „Беласица 2015“ на организаторите от Екологично дружество „Планетум“ град Струмица и Българска фондация Биоразнообразие както и на всички партньори от проекта „Беласица отвъд граници“.

Христина Гогова
Участник в младежки лагер „Беласица 2015“

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2024  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com