Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"

Нова находка потвърждава значимостта на античния град Хераклея Синтика край Петрич

06.04.2017
Категория: Актуално

 

Внушителна надгробна каменна плоча с тегло около 1 200 кг. с изсечен върху нея надпис беше открита в района на античния град Хераклея Синтика, местността Рупите.


По думите на доц. д-р Людмил Вагалински – директор на НАИМ към БАН монументът има уникална научна стойност. Уникален е и надписът върху каменната плоча, разказващ една „криминална история” в стихотворна форма. Надписът представя цялата история около смъртта на вероломно убития Касандър от свой приятел докато пътувал от Пауталия до Хераклея Синтика. Голяма част от гробницата обаче е разграбена и не е спасена.
Въз основа на стилистичните особености на надписа, специалистите предполагат, че надгробната плоча датира от II в. след Христа. Всички факти досега са в подкрепа на огромното значение, което е имал в античността град Хераклея Синтика край Петрич. Новооткритият артефакт ще бъде изложен на терена на археологическите разкопки в античния град заяви директорът на Исторически музей Петрич Сотир Иванов.
Така стъпка по стъпка Хераклея Синтика се превръща с привлекателна туристическа атракция в подножието на Беласица.
Кметът на община Петрич Димитър Бръчков подчерта, че намерената плоча говори в посока, че потенциалът на този античен град, като най-големият по долината на средна Струма е огромен и си заслужва да се търсят лостове и механизми за осигуряването на финансиране за разкопки, проучвания и реставрация. „Само със собствени средства Общината няма да успее. Античния град Хераклея Синтика заслужава да бъде обект от национално значение и ние работим в тази посока”, обобщи Димитър Бръчков.
Община Петрич започна да подобрява състоянието на инфраструктурата водеща до античния град Хераклея Синтика още миналата година. През тази година процесът ще продължи.

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2020  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com