Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"

Обменно посещение "Осогово на гости на Беласица"

30.07.2010
Категория: Актуално

 

Българска фондация "Биоразнообразие" (БФБ) организира учебно пътуване за хората от региона на планината Осогово – кметове на села от община Кюстендил, местни предприемачи в туризма и журналисти в периода 28-30 юли. Целта е участниците да се запознаят с постиженията в опазването на биоразнообразието и развитието на екотуризма в една подобна на Осогово територия - природен парк "Беласица", където БФБ работи вече 7 години и през юли 2010 г. Глобалният Екологичен фонд отличи като добра екопрактика.


Гостите от община Кюстендил останаха очаровани природното богатство на Беласица и от гостоприемството на хората от подгорските села. Групата беше посрещната изключително радушно, по стар местен обичай с хляб и кестенов мед.

Програмата представи завършен туристически продукт в граничната планина Беласица. Гостите от Осогово спаха в къщи за гости в Подгорията – в селата Яворница, Самуилово и Скрът. Разходката по тематичните пътеки "Пеперудите и цветята на Беласица" и "Приятели" беше с обучен водач-интерпретатор. Чрез забавни игри и задачки-закачки туристите се запознаха с тайните на дивия свят на Природен парк "Беласица". Културната програма включваше посещение на Историческия музей в Петрич, къщата-музей "Ванга", Самуиловата крепост. Групата посети и някои интересни религиозните обекти – "Св. Пророк Илия" в с.Беласица, храм "Св. Успение Богородично" в Петрич и храм "Св. Петка" в местността Рупите. Фолклорната програма от читалище "А. Попов" в Самуилово и местните гозби на габренци помогнаха за преки впечатления за културата и традициите в региона. За доброто настроение на гостите допринесе и атрактивната разходка с каручки.

Групата посети Дирекцията на Природен парк "Беласица", където се запознаха с процеса на обявяване на Парка и възможностите за развитие на екотуризъм. Експертът по биоразнообразие и ПР и доброволеца от Корпуса за мира в Парка се присъединиха към групата.

Обменното пътуване свързва два от регионите част от Европейския Зелен пояс, в които работи БФБ. То е част от дейностите по проекта на Българска фондация Биоразнообразие "Осогово в Зеления пояс", изпълняван с финансовата подкрепа на Франкфуртското Зоологическо дружество – Германия и ПроНатура- Швейцария.

Виж повече снимки от събитието ТУК

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2024  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com