Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"

Семинар за опазване на Важните места за растенията в Струмица

26.01.2011
Категория: Актуално

 

Семинар по опазване на Важните места за растенията се провежда в Струмица, Македония (25-27.01.2011 г.). Инициатор е европейската организация ПлантЛайф.


Фото: Любчо Меловски

Представители на страните от Югоизточна Европа обсъждат конкретни дейности и възможности за по-добро управление на териториите, в които все още се срещат уникалните цветя и местообитания на всяка страна.

България притежава огромно разнообразие на диворастящи видове – досега за територията ни са определени 125 Важни места за растенията. Всички те се нуждаят от грижи, но в същото време създават нови възможности за местните хора – за природозащитно образование, за еко-туризъм, за развитие на занаятите и производство на традиционни продукти. Българската част на Беласица е Важно място за растенията и това беше един от аргументите при обявяването на територията за Природен парк през 2007 г.

На семинара в Струмица участници от България са експерти от Българска академия на науките и от Българска фондация Биоразнообразие. Според тях, страната ни има огромен потенциал за развитие и използване на мрежата от Важни места за растенията.

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2024  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com