Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"

Започна изграждането на нови туристически атракции на територията на Природен парк "Беласица"

29.06.2012
Категория: Актуално

 

През месец юни 2012 г. започна изграждането на два нови тематични туристически маршрута в района на с. Коларово на територията на Природен парк "Беласица" към Изпълнителна агенция по горите.


Първият от тях започва от селото и достига до Българо-гръцката граница в м. Демир капия. Посетителите по маршрута ще имат възможност да се запознаят с богатото културно-историческо наследство на региона. Ще научат повече за най-използвания проход през планината наричан Демир капия (Железни врата), за старата крепост в м. Чуката и още много любопитни и малко познати факти за Беласица и региона. По маршрута ще може да бъде открита и информация за древни търговски пътища, пресичали в миналото планината.
Вторият маршрут достига до един от най-красивите водопади в Беласица – Камешнишкия водопад. Избралите този маршрут, освен, че ще се насладят на приятна разходка сред кестенови и букови гори ще имат възможността да се порадват и на свежестта на водопада. Но това не е всичко - информационни табла ще разкажат на всеки за водата около нас, нейната незаменима роля за съществуването на живота на земята и начините, по които можем да опазим това неоценимо богатство.
Очаква се двата маршрута да бъдат завършени в началото на есента на тази година и да са на разположение на посетителите на района през месец октомври.
Посетителският информационен център, който ще бъде изграден в сградата на Дирекция на ПП „Беласица“, в село Коларово, е най-значимата туристическа атракция, която ще бъде изградена тази година в района. Центърът ще предлага както полезна информация, така и място за забавление не само за най-малките, но и за техните родители.
Двата нови туристически маршрути и информационният посетителски център се изграждат от Дирекция ПП „Беласица“ като част от проект „Ен-Акт: Екологични действия за насърчаване на алтернативни форми на туризъм” в рамките на Програмата за Европейско териториално сътрудничество Гърция – България 2007-2013 г., който се съ-финансира от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие (ERDF, 85%) и Националните фондове на Гърция и България (15%).
Всички тези дейности имат за цел да  допринесат за устойчивото развитие на региона от една страна и за създаването на нови екотуристически атракции на територията на ПП „Беласица“ от друга.

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2024  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com