Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"

Зимна Беласица 2013

21.02.2013
Категория: Актуално

 

От 15 до 17 февруари се проведе шестият традиционен зимен поход в най-младия природен парк – Беласица. Тридесет души от цялата страна, организирани от Българска фондация Биоразнообразие и водени от планинския водач Павката Павлов, направиха геройски 12-часов преход по цялото било на планината от хижа Конгура до хижа Лопово.


Мъгливото зимно време не попречи на цялата група да изкачи връх Конгура и след това най-високата точка на планината – вр. Радомир (2029 м). След драматично транспортиране в стар руски военен камион, участниците бяха посрещнати с питка и мед при Вальо Янкиш в с. Самуилово. В третия ден гостите преминаха тематичният маршрут Пътека на пеперудите и цветята и се снимаха край Яворнишкия водопад. Както винаги, финалът на посещението бе особено вълнуващ – с дегустация на 22 традиционни ястия от Подгорието, приготвени от г-жа Рукие Изирова, и с фолклорното приветствие на женската певческа група от читалище „Антон Попов” в с. Яворница.
Природен парк „Беласица” и хората от селата в Подгорието за пореден път показаха своето гостоприемство и сърдечност. А гостите си обещаха да се върнат отново в този прекрасен край на България.
Инициативата е подкрепена от проект „Беласица отвъд граници – трансгранично сътрудничество в Зеления пояс на Балканите”. В рамките на проекта ще бъдат направени усилия Зимната Беласица да се превърне в международно събитие, което свързва България, Гърция и Македония.

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2024  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com