Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"

Активен уикенд в Беласица събра повече от 200 участници

10.10.2017
Категория: Актуално

 

През изминалия уикенд (7 и 8 октомври 2017 г.) се проведе първото международно състезание по планинско бягане Belasitsa Sky Run. Въпреки неблагоприятните метеорологични условия почти 100 смелчаци се включиха в надпреварата по двете трасета на състезанието. Двата старта на състезанието се състояха с. Смолари, Македония и с. Камена, България, а финалът за всички бе в гр. Петрич.


Освен с неблагоприятното време участниците в дългата дистанция трябваше да се справят и с предизвикателно трасе с дължина 81,4 км и общо изкачване 4100 метра. В състезанието се включиха много от най-добрите планински бегачи в България и Македония. Победители в първото издание на Belasitsa Sky Run при мъжете станаха Мартин Маринов и Константин Атанасов, а при жените спечели Мария Николова – най-добрата състезателка в планинските ултрамаратони у нас. На късата дистанция първи завършиха Александър Спасов при мъжете и Елена Димитрова при жените. Състезанието можеше да бъде следено на живо на финала в гр. Петрич, където се проведе и филмова вечер посветена на планинското бягане. Късно вечерта в събота се състоя и церемонията по награждаване на победителите, а последните участници финишираха малко преди полунощ.
В неделя активният уикенд в Беласица продължи с още едно състезание - Скоростно изкачване на вр. Конгур в него освен бегачи се включиха и велосипедисти. Състезателите изкачиха 1750 метра до върха, където ги посрещна първият за сезона сняг в планината. Въпреки тежките условия състезателите и при бегачите и при велосипедистите постигнаха впечатляващи резултати. Първи при бегачите се класира Слави Асенов с време от 1 час и 32 минути, а победител при жените е Кристина Иванова. При велосипедистите  Александър Алексиев успя да премине 24 км трасе за невероятните 1:49 минути. Не по-малко впечатляващо се представи и първата при жените Ивета Алексиева, която достигна до вр. Конгур за 2 часа и 7 минути.
Поздравления за куража и доброто представяне  на всички участници в Belasitsa Sky Run и Скоростно изкачване на вр. Конгур. Ще Ви очакваме и догодина, за да се забавляваме и предизвикаме себе си отново сред красивата природа на Беласица.
Belasitsa Sky Run и Скоростно изкачване на вр. Конгур се организират в рамките на проект "Беласица - планината на активните хора", който се изпълнява съвместно от Планинарско еколожко дружество Еделвайс – гр. Струмица и Клуб за екстремни спортове и планинарство ''Бела Екстрийм" – гр. Петрич и е съфинансиран от Европейския съюз чрез Програма Интеррег-ИПП за трансгранично сътрудничество България-Македония.

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2024  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com