Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"

Фестивалът на Кестена - празник на всички поколения

13.10.2015
Категория: Актуално

 

На 10 октомври 2015 г. за четвърта поредна година се проведе традиционният Фестивал на Кестена в село Коларово, организиран от Дирекцията на Природен парк Беласица с подкрепата на Българска фондация Биоразнообразие.


Дъждовното време не попречи на многобройните приятели  на планина Беласица да се насладят на нейните дух и фолклор. Шатрите, пренаситени от традиционни ястия и напитки, радваха очите и небцето, докато народните песни и танци погалиха сърцето.
Участниците бяха от подгорските села в България села и Република Македония. Всички представиха своите гозби, всяка от тях уникална. Пъстро украсените шатри придаваха неповторима атмосфера на събитието. Сякаш за миг губиш представа за времето.. .Сякаш ранните векове се завръщат за няколко часа.
За малките  гости  на фестивала също имаше специално подготвени забавления. В шатрата на Българска фондация Биоразнообразие те изработваха маски на различни животни, носени след това с голямо задоволство. По-любопитните се включиха и във викторина с въпроси, свързани с беласишките гори и техните обитатели. Заслужилите получиха и награди за своето познание. Детският смях ехтеше и допринасяше за настроението сред всички присъстващи на фестивала.
Млади и стари хора в носии придадоха усещане за българското. Онзи български усет, който често бива забравен. Фестивалът събра  хора от различни поколения, обичащи природата, забавляващи се заедно. Всички ценим природата. А тя беше причината за този уникален празник.
Планина Беласица за поредна година бе „домакин”  на този уникален фестивал. Нека ценим нашата природа, за да има още много такива празници, които да събират всички поколения заедно!

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2024  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com