Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"

23 май Национален ден на природните паркове

20.05.2009
Категория: Актуално

 

На 23 май 2009 г. (събота) Природен парк "Беласица" ще се включи във второто издание на Националния ден на природните паркове. Кампанията се организира за втори път от Международната природозащитна организация WWF и включва почистване на маршрутите и местата за отдих в 11-те природни парка в България. Очаква се да се включат хиляди доброволци и граждани.


Беласица наред с останалите Природни паркове Витоша, Рилски манастир, Златни пясъци, Врачански Балкан, Русенски Лом, Странджа, Шуменско плато, Българка (край Габрово), Сините камъни (край Сливен), Персина (край Белене) са най-посещаваните защитени природни територии в България и посрещат над 10 милиона души всяка година. За съжаление някои недобросъвестни посетители оставят отпадъци след себе си, разрушават местата за отдих и туристическата маркировка.

Кампанията Национален ден на природните паркове 2009 се организира от WWF в партньорство с GLOBUL (в рамките на дългосрочната стратегия GLOBUL Green) и администрациите на 11-те природни парка.

Националният ден на природните паркове се проведе за първи път през есента на 2007 г. Тогава над хиляда доброволци събраха 12 тона боклук в природните паркове на България. Пластмасовите опаковки се оказаха сред най-често срещаните отпадъци, изоставени сред природата.

Повече подробности за Националния ден на природните паркове може да намерите на
Opens external link in new windowwww.panda.org/bg/

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2024  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com