Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"

Дирекцията на Природен парк "Беласица" продължава своята работа по трансграничен проект за развитие на алтернативен туризъм в района

03.09.2012
Категория: Актуално

 

През месец август 2012 г. Дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите продължава своята работа по трансграничен проект за развитие на алтернативен туризъм в района на парка.

Напредва изграждането на два нови тематични туристически маршрута в района на с. Коларово на територията на Природен парк „Беласица“.


Скоро посетителите на защитената територия ще имат възможността да научат повече за историята на района, наслаждавайки на прехода по марщрута с. Коларово – м. Демир капия. Това ще стане благодарение на 10 броя информационни табла, които оформят тематичния туристически маршрут „Пътуване в Историята“. Дървените конструкции и информационната част на таблата са вече изработени, като предстои само поставянето им на терен.
По същият начин стоят нещата и с втория туристически маршрут, който се изгражда в района. Той се нарича „Тайните на водата“ и води до един от най-красивите водопади в планината, разположен на Камешнишка река. Очаква се 5-те информационни табла по маршрута да бъдат поставени през есента на тази година.
В същото време тече реконструкция на основната зала в сградата на Дирекция на Природен парк „Беласица“, която ще бъде превърната в информационен център. Планира се ремонтът ще приключи до края на месец септември, а експозицията ще е на разположение на посетителите за новата 2013 г.
Дирекцията на Природен парк „Беласица“ работи и по създаване на виртуална карта, която ще съдържа най-интересните туристически и природни обекти в района. След завършването й картата ще бъде достъпна и в Интернет, като ще подпомага посетителите на района при избора им на атрактивни туристически дестинации.
Всички тези дейности имат за цел да  допринесат за устойчивото развитие на региона от една страна и за създаването на нови еко-туристически атракции на територията на Природен парк „Беласица“ от друга, и се извършват като част от работата по проект „Ен-Акт: Екологични действия за насърчаване на алтернативни форми на туризъм” в рамките на Програмата за Европейско териториално сътрудничество Гърция – България 2007-2013 г., която се съ-финансира от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие (ERDF, 85%) и Националните фондове на Гърция и България (15%).

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2024  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com