Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"

Нова онлайн карта с над 40 пешеходни и велосипедни маршрути разкрива очарованието на Беласица

15.12.2020
Категория: Актуално

 

Българска фондация Биоразнообразие създаде интерактивна онлайн карта с 27 пешеходни и 17 маршрута за планинско колоездене в планината Беласица. Целта на картата е да популяризира природния туризъм в района и да събере на едно място всички познати маршрути там.


„Беласица ви очаква! Със своите приказни водопади, очарователни места за отдих, чешми с вкусна планинска вода, притихнали параклиси, приятни пътеки през вълшебната гора, върхове със зашеметяващи панорами.“ – призовават създателите на продукта.
Всеки маршрут е с различна трудност, продължителност и цел, като съдържа подробно описание, GPS следа, височинен профил и снимки. За по-добра ориентация маршрутите са визуализирани върху Google картна подложка. Картата може да бъде намерена на сайта на Opens external link in new windowБългарска фондация Биоразнообразие.
Маршрутите обхващат много от интересните места в района, в т.ч. природни, исторически, културни и други забележителности. Туристите, приели някое от 44-те пешеходни и вело предизвикателства, ще могат да посетят емблематични места като прохода Демир капия, Самуилова крепост, местността Вадиоч, Бялата чешма, да се насладят на неповторимата красота на горите, водопадите и реките на Беласица, да се изкачат до върховете Конгур, Радомир и Тумба и да се запознаят с богатото биологично разнообразие на планината. Както и да научат повече за историята, обичаите, традициите и вкусните ястия на осемте села, сгушени в Подгорието – Беласица, Коларово, Самуилово, Камена, Яворница, Ключ, Скрът и Габрене. В описанията и GPS следите не са пропуснати и местата за хранене и настаняване, през които маршрутите минават.

При използването на картата за преход екипът на БФБ обръща внимание върху следните особености:
•    Приложените GPS следи невинаги съответстват на маркирани туристически пътеки;
•    Препоръчва да се следват предложените GPS следи, но е възможно някои участъци от пътя да са станали трудно проходими поради ерозия, обрастване, наводняване и др.;
•    Преди преход в планината батериите на GPS устройствата трябва да бъдат заредени, а актуална картна подложка (за работа в офлайн-режим) да бъде качена;
•    За всеки случай да се осигури хартиена карта на района;
•    Интерактивната карта се вижда най-детайлно на персонален компютър, на цял екран (натиснете бутона View larger map/ Преглед на по-голяма карта).
От Българска фондация Биоразнообразие призовават и за обратна връзка при открити недостатъци, неактуална или нова информация относно предложените маршрути.
Картата е направена по проект „С раница и колело в Беласица“, осъществен благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум, както и с доброволния принос на редица съмишленици и приятели на БФБ.

За контакти:

Мартина Колева
БФБ – експерт Туризъм
Тел. 0888439494
Email: Opens window for sending emailmartina.kolevagmailcom

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2024  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com