Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"

Усмивки, емоции и нови рекорди на 4-то издание на Беласица Скай Ран

06.10.2020
Категория: Актуално

 

Този събота (3 октомври 2020 г.) за четвърти път се проведе Belasitsa Sky Run – предизвикателното и красиво състезание по планинско бягане, което се провежда в югозападния ъгъл на България и на границата между три държави.


Двете трасета събраха близо 70 участника в гр. Петрич. Част от състезалите на дългата дистанция от 67 км се впуснаха в луда надпревара още в началото и продължиха така до края въпреки впечатляващите 2800 метра изкачване по маршрута. Победител при мъжете стана Николай Дерменджиев с време от 7 часа и 34 минути, на второ място остана Иван Геров, а Николай Петков, Красимир Ангелов и Младем Гайтанджиев  завършиша с постижение по-силно от досегашният рекорд на трасето. При дамите първа завърши Христина Петрова за 9 часа и 44 минути следвана от Симона Райчева-Демерджиева.
В късото трасе, Belasitsa Sky Run Short, най-бърз бе Пламен Пенов с време 3 часа и 43 минути следван от Кръстю Панчев и Александър Христов. При дамите първа до финала в гр. Петрич стигна Василена Димитрова, следвана от Веселка Великова и Снежана Терзиева.
Хубавото време над Беласица и района и приказните панорами от билото на планината превърнаха събитието в незабравимо приключение за всички.
Активният уикенд в Петрич продължи и със Скоростното изкачване на вр. Конгур в неделя. Велосипедисти и бегачи се впуснаха в надпревара в едно от най-стръмните състезания в България, което ги изкачи 1750 метра над града в рамките на само 10,8 км за бегачите и 24,4 км за колездачите.
Пръв до връха се изкачи Никола Калистрин, който избяга разстоянието за впечатляващите 1 час и 24 минути! Това е и нов рекорд в Скоростното изкачване при бегачите. Втори и трети на подиума бяха Калоян Чанев и Младен Антонов. При дамите най-бързо трасето измина Йорданка Тренкова, следвана от Ивона Михайлова и Стефани Циканделова. Впечатляващо бе постижението и на най-младият участник Борис Тодоров, който само на 11 години се изкачи до вр. Конгур за 2 часа и 26 минути.
Интересно и оспорвано бе състезанието и при велосипедистите, където сред мъжете първи финишира трикратният национален шампион по XC Алекс Иванов с време 2 часа и 1 минута, следван от Данаил Велинов и Калин Русев. При дамите на почетната стълбичка се наредиха Розалина Думанова, Йоана Славова и Иглика Атанасова.
Opens external link in new windowhttps://www.youtube.com/watch?v=Ca639QHw9TI&feature=share&fbclid=IwAR2uCvpMDd6vK41hcxp_rCTH-nk_z5337hIo-DMhR2ZaK-pIQYFYG9wKqok

Уикендът завъши с печени кестени, награди и много усмивки край хижа Конгур.
Организаторите от клуб „Бела Екстрийм“ благодарят за помощта на всички, доброволци, спонсори и съмишленици, без които този празник в Беласица нямаше как да се случи.
През 2020 г. основни спонсори на Bellavista Sky Run и Скоростното изкачване на вр. Конгур отново бяха Northfinder и AdventureNet.

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2024  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com