Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"

Нова находка потвърждава значимостта на античния град Хераклея Синтика край Петрич

06.04.2017
Категория: Актуално

 

Внушителна надгробна каменна плоча с тегло около 1 200 кг. с изсечен върху нея надпис беше открита в района на античния град Хераклея Синтика, местността Рупите.


По думите на доц. д-р Людмил Вагалински – директор на НАИМ към БАН монументът има уникална научна стойност. Уникален е и надписът върху каменната плоча, разказващ една „криминална история” в стихотворна форма. Надписът представя цялата история около смъртта на вероломно убития Касандър от свой приятел докато пътувал от Пауталия до Хераклея Синтика. Голяма част от гробницата обаче е разграбена и не е спасена.
Въз основа на стилистичните особености на надписа, специалистите предполагат, че надгробната плоча датира от II в. след Христа. Всички факти досега са в подкрепа на огромното значение, което е имал в античността град Хераклея Синтика край Петрич. Новооткритият артефакт ще бъде изложен на терена на археологическите разкопки в античния град заяви директорът на Исторически музей Петрич Сотир Иванов.
Така стъпка по стъпка Хераклея Синтика се превръща с привлекателна туристическа атракция в подножието на Беласица.
Кметът на община Петрич Димитър Бръчков подчерта, че намерената плоча говори в посока, че потенциалът на този античен град, като най-големият по долината на средна Струма е огромен и си заслужва да се търсят лостове и механизми за осигуряването на финансиране за разкопки, проучвания и реставрация. „Само със собствени средства Общината няма да успее. Античния град Хераклея Синтика заслужава да бъде обект от национално значение и ние работим в тази посока”, обобщи Димитър Бръчков.
Община Петрич започна да подобрява състоянието на инфраструктурата водеща до античния град Хераклея Синтика още миналата година. През тази година процесът ще продължи.

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2024  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com