Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"

Завърши осмият традиционен поход „Зимна Беласица”

18.02.2015
Категория: Актуално

 

За осмa поредна година Българска фондация Биоразнообразие организира "Зимна Беласица" – традиционно събитие за любителите на планинарството, гурме удоволствията, автентичния български бит и фолклор.


По време на тазгодишната проява, състояла се между 13 и 15 февруари, се отбеляза подобаващо празника Трифон Зарезан, а наличието в групата на двама рожденици и една именница увеличиха още повече поводите за весели наздравици.
В похода до връх Конгур участваха 33 души. Този път се включиха и две деца – деветгодишният Антонио и дванадесетгодишната Валентина. Придружи ни и председателят на ТД “Калабак” Григор Дремджиев. На върха слънчевото време ни даде възможност да се насладим на величествена гледка: на север към Огражден, на юг към езерото Керкини в Гърция, на изток към заснежените върхове на планините Али Ботуш, Пирин и Рила, и на запад към билото на Беласица. Снежната покривка по билните части на граничната планина, макар и стабилна, бе хлъзгава и твърда и това разколеба част от групата да продължи изкачването до първенеца на планината - връх Радомир (2029 м надморска височина). Останалите, оборудвани с алпийски котки, закрачиха ритмично на запад, по самия планински гребен, наслаждавайки се на 360-градусовата панорама. В местността Лопово, под прохода Демир Капия, покорителите на Радомир бяха посрещнати от високопроходим автомобил, който им спести усилията по продължителното слизане от стръмната планина.
Програмата на събитието включваше и посещение на Информационния център на Дирекцията на Природен парк „Беласица“ в село Коларово, където София Илкова разказа интересни факти за защитената територия и представи интерактивните модули в центъра със занимателно-образователна насоченост за малки и големи.
Гостите се радваха на гостоприемството на хижа Конгур (и домашното кисело мляко с конфитюр от беласишки боровинки), на топлото посрещане и вкусните местни гозби и напитки в къщите за гости на Вальо Янкиш от с. Самуилово и Рукие Изирова от с. Яворница.
Участниците няма да забравят песните на женската фолклорна група и танците на детската група от читалището в с. Яворница, както и пъстрото хоро, на което се хванаха заедно гости и местни. Този път те се случиха във винарна „Орбелия”, с. Коларово, след като гостите направиха познавателен тур през производствените помещения и опитаха от местната продукция.
Разходката през местността Бялата чешма до Камешнишки водопад (района на селата Самуилово и Камена) преведе групата през прекрасни гори от чинари, питомен кестен и бук, и разкри някои от забележителностите в ниската част на планината.
Традиционната проява завърши с къпане в горещите минерални басейни в Рупите, след което групата пое с влака обратно за София.
„Зимна Беласица” не би могла да се осъществи без ведрия дух и професионализма на водача Павел Павлов, както и на самоотвержените усилия по организацията на Росен Василев. Благодарности за подкрепата с осигуряване на снегоходки, котки, лавинни уреди, сонди и лопати отиват към Валери Гайдаров (www.balkantrek.net), Георги Георгиев - Черния (http://www.freemountains.com), Зоя Давидкова (http://www.stenata.com), Милена Игнатова (http://www.ecomonde.com), Милен Братанов (http://outsider-bg.com).
Зимният поход се провежда в рамките на проект „Беласица отвъд граници”, изпълняван от Българска фондация Биоразнообразие в партньорство с Дирекция Природен парк „Беласица”, Национален парк „Езеро Керкини” - Гърция, Екологичното сдружение „Планетум” - Македония и фондация Евронатур – Германия и съфинансиран от Немската федерална фондация за околна среда (DBU).

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2024  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com