Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"

Вековният чинар в с. Габрене сред 10-те финалисти на конкурса "Дърво с корен 2011"

26.09.2011
Категория: Актуално

 

На 19 септември 2011 г., журито на конкурса "Дърво с корен 2011" разгледа всички 52 номинации и след много труден избор определи 10-те, от които ще бъде излъчен победителят.


Тази година в журито участваха:
- доц. д-р Веселка Тончева –Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей - БАН;
- Емилия Лисичкова – председател на Управителния съвет на платформа АГОРА;
- Мария Зимбилова – бранд мениджър на сп. National Geographic България;
- инж. Тома Белев – директор на Природен парк Витоша;
- Христина Харалампиева – асистент "Човешки ресурси и комуникации" в SAP Labs България.

Сред 10-те финалисти е вековният чинар в центъра на подгорското село Габрене. Номинацията е подготвена от Юлиян Костадинов. Ето какво е написал той:
„Пишем Ви от името на група хора, жители на село Габрене, община Петрич и искаме да представим на вниманието Ви едно дърво. И ето историята за него:
В центъра на селото има едно емблематично дърво – източен чинар (Платанус Ориенталис) или както местното население го нарича – явор. От незапомнени времена то участва в живота на населението. Счита се, че е оброчешно дърво, тъй като в младите му години нашите деди и прадеди са се събирали и празнували с курбан Тодоров ден. Естествено местността не е случайна, на това място се е намирала Тодорова черква, в чийто двор е растял още малък нашият „герой”.
Днес всеки, който преминава през селото няма как да не спре, да не вдигне глава и да не се удиви от величието му. Но от няколко години има засъхване на клоните по върховете и сме загрижени за състоянието му. Бяха решили да го подрязват, но ние мислим, че това решение трябва да се вземе от специалисти.”

За да определите победителя в "Дърво с корен 2011", гласувайте за вашия фаворит сред десетте финалисти в конкурса на интернет страницата на Фондация "ЕкоОбщност":  Opens external link in new windowwww.bepf-bg.org/page/ФИНАЛИСТИ-2011/106.html

Победител ще стане дървото, събрало най-много гласове. То ще получи специализирана консултация и обгрижване за подобряване на състоянието му и ще получи правото да представи България в международния конкурс "Европейско дърво на годината 2012", който ще се проведе догодина. Гласуването продължава до 31 октомври 2011 г.

Конкурсът „Дърво с корен 2011” на Фондация "ЕкоОбщност" е част от международния проект Opens external link in new window„Европейско дърво на годината” на Фондация "Партньорство" – Чехия. Този проект се осъществява с подкрепата на Държавния фонд по околна среда на Република Чехия, Министерството на околната среда на Република Чехия, Фондация „Партньорство” – Чехия,  "Адвенчър нет", National Geographic Bulgaria и NG Kids Bulgaria.

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2024  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com