Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"

Приключи международният студентски обмен „Беласица – опазване на природата и устойчиво развитие“

08.11.2013
Категория: Актуално

 

Студенти от България, Македония и Гърция направиха опознавателна обиколка на планината Беласица в рамките на проект „Беласица отвъд граници”. Пътуването се осъществи между 1 и 4 ноември 2013,...


В обменното пътуване участваха студенти от различни специалности в областта на природните науки и туризма.

По време на посещението си в България младите хора се запознаха с работата на Дирекцията на Природен парк „Беласица”, посетиха стогодишната църква „Св. Илия” в с. Беласица, къща за гости „Янкиш” в с. Самуилово, местността „Бялата чешма”, известна с хубавата си вода и вековните чинарови гори, тематичната пътека „Пеперудите и цветята на Беласица”, живописните водопади Яворнишки и Дъбицата, местността Вадиоч, свързана с ослепяването на част от самуиловите войници, уютната механа „Династия” в с. Ключ, както и комплекс „Нери” в с. Яворница, където бяха специално поздравени от женската певческа група от селото.

Пътуването продължи из македонското Подгорие, където студентите посетиха с. Банско, известно със своите лековити минерални извори и добре запазени римски терми, екопътеките, водещи до приказните Габровски и Колешински водопади, опитаха местни специалитети в селския двор на сем. Костадинови от с. Габрово, а по-късно посетиха и тихото Дойранско езеро, чиито туристически потенциал все още не е достатъчно развит.

Последният етап от пътуването се осъществи на гръцка територия. След събуждане в красивия хотел „Вила Белес”, „кацнал” над езерото Керкини в южното подножие на Беласица, студентите присъстваха на лекция за историята и биоразнообразието на влажната зона в Посетителския център на Националния парк „Езеро Керкини”. По време на последвалата разходка с лодката на Теодорос и София, младите хора наблюдаваха някои емблематични за това място видове – къдроглав пеликан, малък корморан, зимуващи фламинги и др. Запомнящ се бе и обеда в изисканата къща за гости и приключения Икоперигитис.

Участниците се завърнаха по домовете си, отнасяйки със себе си мили спомени, нови приятелства и познания за природното и културно богатство на района.

Настоящият обмен се организира в рамките на проект „Беласица отвъд граници”, изпълняван от Българска фондация Биоразнообразие в партньорство с Дирекция Природен парк „Беласица”, Национален парк „Езеро Керкини” - Гърция, Екологичното сдружение „Планетум” - Македония и фондация Евронатур – Германия и съфинансиран от Немската федерална фондация за околна среда (DBU).

За повече информация:
Владимир Милушев
Българска Фондация „Биоразнообразие”
Тел. 0898700961
e-mail: Opens window for sending emailvladimir.milushevbiodiversitybg

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2024  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com