Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"

Завърши осмият традиционен поход „Зимна Беласица”

18.02.2015
Актуално

 

За осмa поредна година Българска фондация Биоразнообразие организира "Зимна Беласица" – традиционно събитие за любителите на планинарството, гурме удоволствията, автентичния български бит и фолклор.


По време на тазгодишната проява, състояла се между 13 и 15 февруари, се отбеляза подобаващо празника Трифон Зарезан, а наличието в групата на двама рожденици и една именница увеличиха още повече поводите за весели наздравици.
В похода до връх Конгур участваха 33 души. Този път се включиха и две деца – деветгодишният Антонио и дванадесетгодишната Валентина. Придружи ни и председателят на ТД “Калабак” Григор Дремджиев. На върха слънчевото време ни даде възможност да се насладим на величествена гледка: на север към Огражден, на юг към езерото Керкини в Гърция, на изток към заснежените върхове на планините Али Ботуш, Пирин и Рила, и на запад към билото на Беласица. Снежната покривка по билните части на граничната планина, макар и стабилна, бе хлъзгава и твърда и това разколеба част от групата да продължи изкачването до първенеца на планината - връх Радомир (2029 м надморска височина). Останалите, оборудвани с алпийски котки, закрачиха ритмично на запад, по самия планински гребен, наслаждавайки се на 360-градусовата панорама. В местността Лопово, под прохода Демир Капия, покорителите на Радомир бяха посрещнати от високопроходим автомобил, който им спести усилията по продължителното слизане от стръмната планина.
Програмата на събитието включваше и посещение на Информационния център на Дирекцията на Природен парк „Беласица“ в село Коларово, където София Илкова разказа интересни факти за защитената територия и представи интерактивните модули в центъра със занимателно-образователна насоченост за малки и големи.
Гостите се радваха на гостоприемството на хижа Конгур (и домашното кисело мляко с конфитюр от беласишки боровинки), на топлото посрещане и вкусните местни гозби и напитки в къщите за гости на Вальо Янкиш от с. Самуилово и Рукие Изирова от с. Яворница.
Участниците няма да забравят песните на женската фолклорна група и танците на детската група от читалището в с. Яворница, както и пъстрото хоро, на което се хванаха заедно гости и местни. Този път те се случиха във винарна „Орбелия”, с. Коларово, след като гостите направиха познавателен тур през производствените помещения и опитаха от местната продукция.
Разходката през местността Бялата чешма до Камешнишки водопад (района на селата Самуилово и Камена) преведе групата през прекрасни гори от чинари, питомен кестен и бук, и разкри някои от забележителностите в ниската част на планината.
Традиционната проява завърши с къпане в горещите минерални басейни в Рупите, след което групата пое с влака обратно за София.
„Зимна Беласица” не би могла да се осъществи без ведрия дух и професионализма на водача Павел Павлов, както и на самоотвержените усилия по организацията на Росен Василев. Благодарности за подкрепата с осигуряване на снегоходки, котки, лавинни уреди, сонди и лопати отиват към Валери Гайдаров (www.balkantrek.net), Георги Георгиев - Черния (http://www.freemountains.com), Зоя Давидкова (http://www.stenata.com), Милена Игнатова (http://www.ecomonde.com), Милен Братанов (http://outsider-bg.com).
Зимният поход се провежда в рамките на проект „Беласица отвъд граници”, изпълняван от Българска фондация Биоразнообразие в партньорство с Дирекция Природен парк „Беласица”, Национален парк „Езеро Керкини” - Гърция, Екологичното сдружение „Планетум” - Македония и фондация Евронатур – Германия и съфинансиран от Немската федерална фондация за околна среда (DBU).

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2024  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com