Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"

Беласица на Годишните награди за биоразнообразие 2016 г.

16.11.2016
Актуално

 

Тази година хората, работещи за опазване на чудната природа на планината Беласица заемат значимо място сред номинираните в Годишните награди за биоразнообразие.


Престижна и заслужена е номинацията на Фестивала на кестена в категорията „Най-успешна кампания“. Фестивалът се провежда ежегодно вече 5 години в село Коларово през есента, когато кестените зреят, и събира на едно място красивата природа и неповторимия бит и култура на района.
Сдружение „Млад планинар“ – гр. Петрич са лидери сред вота на публиката в категория „Активист за природата“. Това са група от млади хора, които обичат природата. Заедно със своите ръководители вече са успели да посетят голяма част от българските планини. Те са и активни природозащитници, участващи в много от организираните от Природен парк "Беласица" мероприятия. Тази година сдружение "Млад планинар" бе инициатор и основен организатор на отбелязването на Деня на земята в центъра на Петрич и превърна деня в истински празник.
В същата категория е номинирана и София Костадинова-Илкова, експерт в Дирекция на Природен парк „Беласица“ – изключителен професионалист, който вече много години с ентусиазъм работи за опазване и  популяризиране на природата на планината. Неспирно общува с хората от Петрич и подгорските села, учи децата на Беласица, че да познават и пазят своята планина е радост и чест.
Сред номинираните в категория „Подкрепящи биоразнообразието бизнеси“ са две от гостоприемните къщи за гости в подгорските села - Къща за гости на Валентин Атанасов - Янкиш", с. Самуилово и Комплекс „ОрхИдея“ – с. Яворница.
Присъждането на Годишните награди се организира от Българска фондация Биоразнообразие с идея да се отличат най-ярките постижения в България, както и да се даде гласност на добрите практики, свързани с опазването на природата. Радващо е, че сред номинираните има толкова представители от Беласица и района това обещава светло бъдеще за нашата красива планина.
Връчването на наградите ще се състои на специална церемония в София на 23 ноември от 18.00 часа в клуб Терминал 1 (ул. Ангел Кънчев 1). След награждаването празникът ще продължи с музиката на P.I.F. и с много настроение.
Повече информация за наградите можете да намерите на Opens external link in new windowhttp://bbf.biodiversity.bg.

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2024  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com