Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"

Проект на фондация Биоразнообразие осигурява компютри за подгорските читалища

22.06.2009
Актуално

 

Стартира поредният проект на БФБ на територията на Община Петрич. Проектът "Изграждане на читалищни центрове в помощ на природосъобразния поминък на местните хора в Подгорието" се финансира от...


Той включва закупуване на компютърна техника за читалищата, намиращи се в подножието на Природен парк "Беласица".
Проектът предвижда обучения за изграждане на капацитет сред местната общност за устойчиво развитие, съчетано с опазване на природата. Ще се реализират обучения в познаването, култивирането и обработването на билки и подправки и ще се създаде база данни, която ще се ползва както от обучените, така и от всеки, който иска да започне алтернативен бизнес. Ще се подготви и отпечата дипляна с информация за билките в района и ползите от култивирането им.
Целта на проекта е да открие нови възможности за генериране на доходи чрез стартиране на биоземеделие в региона, което ще изгради по-отговорно отношение към природата. Ще се създадат предпоставки за устойчив природосъобразен поминък в селата на Подгорието и ще се създадат партньорски отношения между хората от общността и читалищата.

Партньор по проекта е Община Петрич. Това е още един пример, че успешната взаимна работа и сътрудничество за опазването на биоразнообразието и уникалната природа на Беласица е добра възможност за устойчиво развитие на района.

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2024  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com