Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"

Обменно посещение "Осогово на гости на Беласица"

30.07.2010
Актуално

 

Българска фондация "Биоразнообразие" (БФБ) организира учебно пътуване за хората от региона на планината Осогово – кметове на села от община Кюстендил, местни предприемачи в туризма и журналисти в...


Гостите от община Кюстендил останаха очаровани природното богатство на Беласица и от гостоприемството на хората от подгорските села. Групата беше посрещната изключително радушно, по стар местен обичай с хляб и кестенов мед.

Програмата представи завършен туристически продукт в граничната планина Беласица. Гостите от Осогово спаха в къщи за гости в Подгорията – в селата Яворница, Самуилово и Скрът. Разходката по тематичните пътеки "Пеперудите и цветята на Беласица" и "Приятели" беше с обучен водач-интерпретатор. Чрез забавни игри и задачки-закачки туристите се запознаха с тайните на дивия свят на Природен парк "Беласица". Културната програма включваше посещение на Историческия музей в Петрич, къщата-музей "Ванга", Самуиловата крепост. Групата посети и някои интересни религиозните обекти – "Св. Пророк Илия" в с.Беласица, храм "Св. Успение Богородично" в Петрич и храм "Св. Петка" в местността Рупите. Фолклорната програма от читалище "А. Попов" в Самуилово и местните гозби на габренци помогнаха за преки впечатления за културата и традициите в региона. За доброто настроение на гостите допринесе и атрактивната разходка с каручки.

Групата посети Дирекцията на Природен парк "Беласица", където се запознаха с процеса на обявяване на Парка и възможностите за развитие на екотуризъм. Експертът по биоразнообразие и ПР и доброволеца от Корпуса за мира в Парка се присъединиха към групата.

Обменното пътуване свързва два от регионите част от Европейския Зелен пояс, в които работи БФБ. То е част от дейностите по проекта на Българска фондация Биоразнообразие "Осогово в Зеления пояс", изпълняван с финансовата подкрепа на Франкфуртското Зоологическо дружество – Германия и ПроНатура- Швейцария.

Виж повече снимки от събитието ТУК

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2024  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com