Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"

Какво научихме за кестена на Узана Поляна Фест 2011?

18.07.2011
Актуално

 

Любознателните посетители на фестивала на 16 и 17 юли с интерес разгледаха щанда на Българска фондация Биоразнообразие. Най-малките участваха в забавни игри за кестена в програмата на Еко-академията.


Децата с голямо въодушевление търсеха био-съкровища, дърпаха се с въже и участваха в игри с балони, за да научит интересни факти за ядливия кестен.

А вие знаете ли, че:

-    Най-обширните кестенови гори на Балканския полуостров се опазват в Природен парк „Беласица”.
-    Плодовете на кестена са били известни още на първобитните хора. Овъглени плодове на кестен са намерени в селища от каменната и бронзовата ера.
-    Римляните активно са култивирали кестени и са ги смилали на брашно за хляб.
-    Кестените са богати на въглехидрати.
-    Кестеновите дървета живеят над 700 години.
-    Най-старото кестеново дърво в света „Кестенът на стоте коня” се намира в Сицилия. Възрастта му се определя между 3000 и 4000 години.
-    В света има около 12 различни вида кестени. В Европа съществуват около 500 сорта питомни кестени. Много от тях са пренесени преди повече от 2000 години от Мала Азия.

Узана Поляна Фест 2011 протече изключително забавно и се радваше на голям интерес от страна на туристите. Фестивалът събра съмишленици на зелените идеи в България и подпомогна тяхното популяризиране. Организатори на фестивала са Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд.

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2024  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com